Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 129887 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17,501
  • Karma: +22/-1


उपेक्षित कंडाळी /कनाली /बिच्छू घास / वृश्चि कली   क 37   से बिंडी  व्यंजन
   
( More than  37 Recipes for very much ignored Sting Nettle in Garhwal )
s = क, का, की , कु

रुसाळ - भीष्म कुकरेती

कंडाळी  मनिखों कुण  विशेष रूप से पहाड़ी क्षेत्रों कुण  भौत लाभदायी पादप च।  किन्तु    सोच का कारण  अबि  बि  उपेक्षित च।  जबकि कंडाळी  से उत्तराखंड इ  ना मध्य हिमालय म ५० से बिंडी भोजन म प्रयोग ह्वे  सकद I
 आवा जणे जाव बल कंडाळी /कंडाली से क्या क्या भोजन बण  सक्यांद -
   कंडाळी  पत्तों  न पेय पदार्थ (beverage from   Stinging Nettle )
-
 कंडाळी  चाय
कंडाळी  बियर
 कंडाळी  से सिरका
-
  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास  से पक्वड़ /   पकोड़ा  पकाण
  १- बेसणौ   दगड़   कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास क  पत्तियों पक्वड़ 
२- मुंगरी या चौंळो/झंगरौ   आटो  दगड़   कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास   पत्ती  का पक्वड़   
  ४ -   भिजयां गहथ /उड़द/ सूंटो  मस्यटौ  दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ  पत्तियों  पक्वड़
 ५- साबूदाना  दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों पक्वड़
 ६ - पोहा , उसायां  अल्लू दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों  पक्वड़
 ७ -काचो मुंगरी पीसिक  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों पक्वड़
   रुटि / पटुड़ी /pancake 
-
  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ  कट्यां  पत्ता   की   रुटि
-
पिजा म   मथि  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ  कट्यां  पत्ता  डळण
 मुंगरी / ग्यूं /चून /कोड़ा आटो  क दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ  कट्यां  पत्ता  मिलैक रोट
  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ  कट्यां  पत्ता   भरीं  रुटि  - कंडाळी क पत्तों  तैं  महीन काटीक लूण , मर्च मसाला  मिलैक रोटी  पुटुक  भरण
 भौं  भौं  पदार्थों दगड़   कंडाळी  मिलैक भर्यां  रुटळ /प्रथा या स्वाळ
कंडाळी  का सतपुड़ा
 -
ऑमलेट
  ऑमलेट  पकान्द  दैं  एक ओर  म मसालादार  कट्यां  कंडाली पत्ता डळण
अंडो दगड़  क  कट्यां  कंडाली पत्ता फिंटण
 पकायां  अंडो मथि  पकीं  कंडाळी  भुजी धौरीक खाण
-
 हरी भुज्जि
 १ कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास  की  हरी  सब्जी /भुज्जि . 
२ - पळिंग / पालक, हरो  प्याज, ओगळ , राई   आदि  दगड़   कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास की हरी भुज्जि 
 फाणु /कपिलु
 ३-  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घास क पत्तों  दगड़  अल्लू क भुज्जी जन  पळिंग -अल्लु  भुज्जी बणद
-
 कंडाळी  कु फाणु / कपिलु
-

 कंडाळी पत्तों से गहथ कु  मस्यट ,  झंगोरा , कौणी , बेसन , मुंगरी  आटो  आलणौ  दगड कपिलु /फाणु
कंडाळी  कंडाली /बिच्छू घास   कु सुक्सा  से फाणु /कपिलु पकाण
 कंडाळी  कंडाली /बिच्छू घास की पत्तियों तै उस्याइक  पीसिक साग पकाण /जन पालक पकाये जांद। 
 कंडाळी  कंडाली /बिच्छू घास की पत्तियों तै उस्याइक  पीसिक पनीर क दगड कंडाली पनीर को साग
 मूंग , हरड़ , दळीं  उड़द ,  उबाळ्पियुं  तोर कु  मस्यट  दगड़  , चणा दाळ , मलका  या  अन्य दाळुं  दगड़   कंडाळी  कंडाली /बिच्छू घास की पत्तियों तै  मिलैक मिळवाक साग पकाण
-
 

-
 .   कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों  तरीदार साग ( झंगोरा क आलण ) - वास्तव म एक तरां  फाणु  या  सूप च।   

  -
कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों  भौं भौं खिचड़ी
-
  नोड्यूल्स  या सिवई दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ पत्ती  मिलैक पकवान
 सूजी दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ पत्ती  मिलैक पकवान 
  ग्यूं / जौ / मुंगरी / झंगोरा /ओगळ  आदि  दळिया दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ पत्ती  मिलैक पकवान 
 चौंळुं /ओगळ  दगड़  कंडाळी / कंडाली /बिच्छू घासौ   पत्तियों खिचड़ी
 
कंडाळी की पेस्ट्री
सर्वाधिकार @ भीष्म कुकरेती


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17,501
  • Karma: +22/-1


तिमल / बेडू का तरीदार  कोफ्ता

Traditional Garhwali fig recipe
-
गढ़वाळि  रुसाळ - भीष्म कुकरेती   मार्च २०२१
Uttarakhand food recipe series
उत्तराखंड पारम्परिक भोजन/पकवान श्रृंखला
-
 उबळ्यां  अल्लु
१०० ग्राम पनीर /प्यूंस
 उबले आलू

4 कच्चा हरा तिमल (  कम से कम आठ घंटा पाणिम भिज्यंा )
2  चमच सफेद मुंगरी आटु
1/4 चम्मच  काळी  मर्च धुल धूल
  जीबी अनुसार लूण  मक
150 ग्राम  टमाटर
2 हौरी मिर्च
2 टेबल स्पून  हौर  धनिया  (बरीक कट्युं )
आवश्यकतानुसार तेल तलने के लिए
1/4 छोटी चम्मच हल्दी धूळ
1/4 छुटि  चम्मच लाल मर्च धूळ
------ तरी / रस्सा बणानो  कुण  -
1 छुटि  चम्मच धनिया प
20-25 काजू
1 चम्मच  आदो   पेस्ट
1 छूट  चम्मच  जीरो /जख्या
1/4  छुट  चम्मच गरम मसाला
स्वादानुसार लूण 
 
ब्यूंत -
उबळ्यां  अल्लु  छीलो।  एक कटोरीम अल्लु , पनीर क कद्दूकश म कश ल्यावो।  इखमा  लूण , काळी मर्च , थुड़ा हरो धणिया  अर मुंगर्युं आटो डाळि  खूब रळआवो मिसाओ।  अब आटो  तरां खूब ओलदो- ओलदो  चिपुलळ  कोमल कर द्यावो।  ग्वाळा बणाओ . 
तिमल /बेडु  छूट टुकड़ों  म काटी द्यावो। 
एक ग्वाळा उठाओ अर हथम धौरी अंगूठा अर अंगुळिन बड़ा कारो।  इनि  सब कोफ्ता तैयार करे  जांदन। 
कढ़ैम  राई तेल डाळि तचाओ (गरम ) ।  जब तेल पर्याप्त मात्रा म जावो   त  चार पांच कोफ्ता (उल्युं डौळि )  सुनहरा भूरा हूण तक तळदा जावो।  सब तेन पैल ब्लौटिंग पेपर म धारो अर जब कड़कड़ा  कोफ्ता का तेल च्यूं  गे तो प्लेट म धौरी द्यावो। 
 ----कोफ्ता क रस्सा पकाणो  ब्यूंत ---

टमाटर , हौर मर्च , काजू या मूंगफली दगड  बारीक  पीस द्यावो। 
जैं  कढ़ै म पक्वड़ /कोफ्ता तळेन उखम  द्वी चमच तेल रण  द्यावो।
तच्युं  तेल म जख्या /जीरो  तब गंद्यल /कड़ी पत्ता तड़कावो अर तब हळदी , धणिया धूल , थोड़ा भुनो अर तब पेस्ट (काजू को मसल ) कर्युं मसाला , अदरक - ल्यासणो पेस्ट, लाल मर्चौ धूल  मिलाओ अर पलटा घुमाओ बल मसाला भूरा तो ह्वे जावन पर जळन ना। 
अब युं भुन्यां मसालों म पाणि  डाळो , लूण   अर  जब तरी  तयार  ह्वे  जावो तो पकायां कोफ्ता डाळ  द्यावो।  गरम मसला धूळ  डाळो।  चार मिनट  बाद बरीक कट्युं   हरो धणिया डाळो भात या रुटि  दगड़  खाओ।   

 


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17,501
  • Karma: +22/-1
 
   अरबी - कद्दू की मिश्रित सब्जी

    पिंडालु  /पिनालू अर  खीरा रळौ मिसौ  भुज्जी /साग   
 उत्तराखंड पारम्परिक भोजन श्रृंखला
 Traditional Uttarakhand Cousins (Recipes) Series
  (Pumpkin and Taro curry /dry vegetable  recipe  )
-
रुसाळ - भीष्म कुकरेती
-
खीरा /कद्दू - १/४ किलो
पिंडाळु /अरबी -  १/४ किलो
सुखी लाल मर्च सरा - स्वादौ अनुसार या  ४ एक
जीरो - या जख्या - एक चमच
हळ्दि - ३/४ चमच
धणिया - १ चमच ि जवाण  - १/२ चमच
लूण - अपण  स्वाद अनुसार
लाल मर्च धूळ  - एक चमच या अपण  आदत  अनुसार
राय तेल - ३. १/२ चमच
गंद्यल - चार पांच पत्ता
पिस्युं आदो - ल्यासण- अपण  स्वाद अर  प्रवृति अनुसार।
-अरबी - कद्दू की मिश्रित सब्जी  पकाणो  विधि -
दुयुं  तै छीलो अर वर्गाकार काट  द्यावो।
फिर चुलम कढ़ै  गरम  कारो अर  तेल चाओ।
तब जख्या /जीरो , गंद्यलो पत्ता , लालमृच डाळि  खुड़को।
पैल  कट्यां  खीरा / पिंडाळु /अरबी डाळि ,   खुड़को / भूनो  अर   एक  मिनट  परांत  खीरा  खुड़को।
तब कुछ समय परांत मसाला डाळि खुड़को /भूनो
तब सूखी भुज्जी  पकाण  हो तो कम पाणिम पकावो . तब जब पकण इ वळ  हो तो मलाई या दूध डाळो अर पकावो।
अंत म  महीन  धणिया पत्ता डाळो अर उतारो। 
जु  तरीदार साग खाण  त पाणी  मात्रा देखि डाळो  अर  आत्म दूध  या मलाई। अंत म धनिया पत्ता।
रुटि  दगड़  या भातौ  दगड़  खाओ।   

उत्तराखंड पारम्परिक भोजन श्रृंखला  चलती रहेगी
 Traditional Uttarakhand Cousins Series  to be continued , गढ़वाल का पारम्परिक भोजन , कुमाऊं का पारम्परिक भजन


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17,501
  • Karma: +22/-1

मर्सू / चौलाई Amaranthus  के पारम्परिक   व आधुनिक ऊतराखंडी भोजन

  पारम्परिक व आधुनिक मर्सू / चौलाई क बनि बनि   उत्तराखंडी खाणक
 Traditional and Modern Food  of Uttarakhand of Amaranthus
रुसाळ : भीष्म कुकरेती
-
 उत्तराखंड्यूं  भैर  जाण  व पर्यटन  वृद्धि का कारण अब  भौत  सा भैराक भोजन उत्तराखंडौ  परम्परागत भोजन बण   गेन जन कि मर्सू का बनि बनि  भोजन -
  मर्सू क बीज , मर्सू क पत्ता अर  डंठल भोजनौ  काम  आंद।
-
 -मर्सू / चौलाई / राजगीरा Amaranthus बीजों  भोजन व अन्य प्रयोग -
 -
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  खील - बुखण /चबेना
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  खीलों से फ्रूट फलोदा   
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  खीर
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  भूजी  /खील  हलवा
    मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  टिक्की
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  मिठाई - मिठाई पर चिपकाण
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  दाणो  से क्वासेडेलिया  फलार   
सूखा माछ पकाणो    (fish fry  ) का वास्ता मर्सू लेप
बनि बनि  अनाज व अन्य माध्यमों दगड़  लड्डू
भुज्युं  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  चिक्की
चौलाई दाणो  बनि   बनि  कैंडी
  भुज्युं  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं  दही बड़ा   
-
  भुज्युं  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus  बीजुं   चॉकलेट केक
  -
   मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus ऑटो बनि  बनि  भोजन
 -
   मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus आटो   बनि  बनि  रुटि
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus आटो    पळ्यो
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus आटो  रळो  मीसो रुटि /परोठा  आदि
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus आटो    हलवा
मर्सू बिस्किट
मर्सू  आटो  पूरी (दुसर  अनाजौ  दगड़ )
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus आटो चाट / आटे  से सेव पकाकर   
-
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus   सत्तू   
-
चौलाई सत्तू बनि  बनि  उपयोग  जनकि  खीरा दगड़  खाण  आदि

-
      मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  का बनि  बनि  साग
-
   मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  से सुखी भुज्जी
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  कपिलु
   मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  से फाणू
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  से  मूंग , गहथ आदि दाळम मिक्स साग
    मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  अन्य पत्त्तों दगड़  हरी भुज्जी
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  उबाळी  बनि  बनि  साग पकाण
   मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  बनि  बनी बड़ियों  दगड़  साग या भुज्जी
आलू / कद्दू दगड़  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों   भुज्जी
  मर्सू / चौलाई / राजगीर Amaranthus पत्तों  पकोड़ी   

   
 


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22