Author Topic: How To Change Tough Agriculture Methodology - पहाडो की कठिन खेती  (Read 135503 times)

एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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HAVE A MORE LOOK ON THE PHOTOS.


एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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step farming.


एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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खेती-बाड़ी

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खेती-बाड़ी का काम यहाँ पर प्राय: प्राचीन ढ़ंग से होता है। पहाड़ों की ढालों में काट-काटकर खेत बनाये गये हैं, जिनमें अनाज बोया जाता है। जहाँ कहीं हो सकता है, पर्वतीय नदियों से नाला काटकर नहर ले जाता हैं, जिन्हें 'गुल' कहते हैं। उनसे सिंचाई होती है। कहीं-कहीं पहाड़ की घाटियों में नदी के किनारे बड़ी उपजाऊ जमीने हैं। ये 'सेरे' कहे जाते हैं। जिस जमीन में पानी से सिंचाई नहीं हो सकती, वह 'उपजाऊ' कहलाती है। गाँव के हिस्से 'तोक, सार, टाना' आदि नामों से पुकारे जाते हैं।

यों तो खेती हल चलाकर होती है। किन्तु कहीं-कहीं ऐसी पर्वतीय जगहें हैं, जहाँ बैल नहीं जा सकते। वहाँ कुदाली (कुटल) से खोदकर खेती करते है । फसलें प्राय: दो होती हैं। तराई भावर में कहीं-कहीं तीन फसलें होती हैं। फसलों में जो-जो चीजें पैदा होती हैं, उनका ब्यौरा नीचे दिया गया है -

खरीफ

अनाज - धान, मडुवा, मानिरा, कौणी, चीणा, चौलाई या चुआ, उगल (फाफरा), मक्का।

तराई भावर में इनके अलावा ज्वार, बाजरा, गानरा आदि भी होते हैं।

दालें - उर्द, भट, गहत, रैंस, अरहर, मूँग । अरहर पर्वतों में नहीं होता।

तिलहन - सरसों, तिल, भंगीरा।

रबी

अनाज - गेहूँ, जौं, भावर में गानरा
दालें - मसूर, मटर (चना भावर तराई में)
तिलहन - अलसी, सरसों।

रुई यहाँ पर यत्र-तत्र कुछ होती है। फसल खरीफ के साथ भाँग भी बोई जाती है, जिसके पत्तों से चरस बनती है। इसके बीज पीसकर जाड़ों में तरकारी में डालकर खाये जाते हैं। ये बड़े गरम होते हैं। भागों के रेसों से रस्सियाँ तथा बोरी का कपड़ा बनता है।

गन्ना कहीं-कहीं पहाड़ों में भी होता है। अदरख, हल्दी, मिर्च, बहुतायत से बाहर भेजे जाते हैं। आलु व घुइयाँ (पिनालु) बहुत होते हैं। बंडे (गडेरी) ८-१० सेर तक होते हैं, और कलकत्ते तक भेजे जाते हैं।

तम्बाकु निजी खर्च के लिए कहीं-कहीं बोया जाता है।

लोगों की मुख्य गुज़र खेती से होती है। पर खेती लोगों के पास थोड़ी-थोड़ी बोने से सब बातों की गुज़र उससे नहीं होती, इसलिए लोग नौकरी करते हैं। तमाम भारत में, खासकर उत्तरी भारत में बहुत से लोग उच्च सरकारी व अन्य नौकरियों में फैले हैं।

कुमाऊँ में कुमाऊँ के लायक अनाज पैदा नहीं होता। तराई-भावर से अनाज पर्वतों को जाता है, किन्तु यह ज्यादातर नगरों को जाता है, जैसे नैनीताल, भवाली, रानीखेत, अल्मोड़ा मुक्तेश्वर आदि। देहात अन्न के बारे में प्राय: स्वावलंबी हैं।

 

एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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field of Bageshwar.


loneranger

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Another interesting aspect which has a great potential ,which just came to my mind after observing these mesmerising pictures is that  of rural tourism.In these landlocked hamlets , some enterpreneuring type people can be identified.They can be convinced to keep aside one or two rooms in their households ,properly LIPA POTI and AIPANed,and thereafter thru creating a website ,enlist all these addresses with pictures and can be marketed @ 200/= per day per person with simple 2 meals of daal ,bhaat, roti,sabzi etc.  etc .I dont find any reason as to why this will not suceed.
Just sharing my thoughts.
Arvind Upreti

एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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Another interesting aspect which has a great potential ,which just came to my mind after observing these mesmerising pictures is that  of rural tourism.In these landlocked hamlets , some enterpreneuring type people can be identified.They can be convinced to keep aside one or two rooms in their households ,properly LIPA POTI and AIPANed,and thereafter thru creating a website ,enlist all these addresses with pictures and can be marketed @ 200/= per day per person with simple 2 meals of daal ,bhaat, roti,sabzi etc.  etc .I dont find any reason as to why this will not suceed.
Just sharing my thoughts.
Arvind Upreti

Sir Ji.. This is good though indeed. This can be implemented.

Risky Pathak

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सिर्फ़ १ गाड़ को न्योव्ने मे ४-५ घंटे निकल जाते है.

Aise Output ka kya fayda hai. Jisme Tan Man Dhan Lgaane par bhi koi fayda nahi hai. Thats y log kheti baadi nahi karna chahte....

Pahaado pe tractor chalana bhot diffucult task hai kyonki tractor bna hai lambe chaude kheto ke liye hai. and aap sab jante hai ki pahaado me khet kitne chhote hote hai.


एम.एस. मेहता /M S Mehta 9910532720

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It is really very tough doing agricultural in hill areas specially in stairecase type of fields. Let me u the processing doing (Dhan ki Kheti)…


First Stage . Hard working.
   
1)   People have to prepare the field
2)   They first plough it and then label. Ladies have to work hard to make it label with a wooden plank ( called Daroth in local language).
3)   After watering, it is second time ploughed and the same procedure is again repeated.
4)   Third time, the field is ready for sowing.


In some areas, ropai is also done.. This also cost a lot of hard work.

 Second Stage . (. . Gudai)

1)   Now it starts the Godai work. At first stage it is down help of ox called (Danivo Lagana)
2)   Then ladies start godai (first time)
3)   Second time Gudai
4)   Third time godai (if required)
5)   Then Nirayee

Third Stage (Phasal Pak Gayee)
 
1)   Cut the paddy manually
2)   Then make a heap
3)   Crush the heap with legs
4)   Then willow it with help of three people
5)   Then bring the paddy in bags at home
6)   Dry it twice before keeping it in godown (Bhakar)

The rest material (Parav) hay (Lota) is made for animals for winters. Here also people have make it heap at home and they bring the parav from field which costs them heavy physical work.

See how long procedure is this.. All the work people have to do manually except of ploughing.  So new generation quite find it hard and get very little of it.

There is some need to introduce some kind of automation there with help of introducing some kinds of machinery.

 

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