उत्तराखंड का पारम्परिक आयुर्वेदिक काफा/ काफली /धपड़ी/कपिलु पकाने की पाक विधि
Recipe of Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of Kafa, Kapil, dhapree
आयुर्वेदीय उत्तराखंडी पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला श्रृंखला भाग - ३१
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- 31
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संकलन - जीतेन्द्र राय
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काफली/काफा/धपड़ी बणाणे कि विधि/व्यून्त।
सामान-
लासण,
प्याज,
टमाटर, अ
दरक,
हैरू धन्या,
एक गड्डी पलिंगु/पालक,
लूण,
हैरी मर्च,
लाल मर्च पाउडर,
राडू/सरसों कु तेल,
हल्दी,
सब्जी मसाला।
विधि/ व्यून्त-
सबसे पैली पलिंगु/पालक थैं एक कढ़ै/कढ़ाई म 10 मिनट तक उज्याण रैखि दियाँ। उजईं पालक थै तब सिलोटा या मिक्सी म पीसि लियाँ।
अदरक, लहसुन, हैरी मर्च कु सिलोटा या मिक्सी म पेस्ट तैयार कर्यां। लुआ/लोहे कि कढ़े म तेल गर्म कर्यां अर वे म तब बरीक कट्यां प्याज कु छौंक लगयां। एक चम्मच लूण/ नमक डाली के प्याज गुलाबी हूँण तक पकयां। एक टमाटर काटी के तब कढ़े म डाळी दियाँ अर कढ़े कै थकुला/ प्लेटन ढकी की हल्की आँच म 3 मिनट पकण दियाँ।
ढक्कण हटे कि तब वे म हल्दी, सब्जी मसाला, थोड़ा सी लाल मिर्च मिले कि करछी ल खरोल्यां, वेक बाद पिस्यूं पलिंगु बी मिले दियाँ। कुछ देर करछी चलोंदी रयाँ।
डेढ़ गिलास पाणी मिले के 10 से 15 मिनट तक हल्की झौल/आँच म पकण दियाँ।
सुस्वादि काफा/काफलि/धपड़ी तैयार च ।
भात , झंगोरा , रोटी , रोट दगड़ खावो अर खलाओ //
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