Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 177853 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
अर्चना से रेसिपे

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
अंजना कंडवाल द्वारा रेसिपी

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
usha बिजल्वाण द्वारा रेसिपी

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
     
    खट्या बणाणे विधि
पारम्परिक गढ़वाली खट्या पाक विधि /रेसिपी

Recipe for cooking traditional Khattya  a type फ chutney by buttermilk
-
शांती अमोली बिंजोला
-
खट्या बणाणेकि सामग्री---
1-पांच लीटर छांच
2-मुर्या
3-लूण
4-जीरु
5-भुट्यां मर्च
6-जख्या
7-तेल
8-गुड़
बणाणे कि बिधि---
सबसे पैली बड़ी कड़ै पर छांछ थैं तेज आंच फरै खूब खिटाण,जब उ मावा जन ह्वै जालू त भुयां गाडि दीण, फिर हैंकि कड़ै फरै तेल धोळिकि मर्च भूनिकि धैर दीण अर जख्या कु तड़का लगाण, फिर खट्या थैं खूब भुटण अर जरासि गुड़ सवादो हिसाब से धोलिकि करछी चलाणु रैण,बाद मां मुर्या ,भुनी मर्च,जीरु, लूण क दगड़ पिसिकि सवाद क हिसाब से धोळिकि खूब मिलाण,अर जब यू टैट ह्वै जालू त भुंया गाड़ दीण।अर ठंडू कैक मुंगरी,चून,जौ,ग्यूं रुट्टि दगड़ खाण ।
यू खट्या तब काम आंद छौ जब साग भुज्जी नि रैंदि छे बड़ी कुटुमदारि क दगड़ गरीबि रैंद छै। ये कि बिसेसता या छै कि यू १०दिन तलक भी खराब नि हूंद छा।अर पुटिकि भोरि रुट्टि खये जांद छे।
ठीक ही कहते हैं कि आवश्यकता ही आविष्कार की जननी है।
त कन लगि आपथैं या रैसिपि अर बतायां कि कै कै कु खायूं खट्या।
--
सर्वाधिकार @ शांती अमोली बिंजोला
-
ताछिल  अमोला गढवाल  से पारम्परिक  गढ़वाली खट्या पाक विधि /रेसिप; रैंस ढांगू गढवाल से पारम्परिक  गढ़वाली खट्या पाक विधि /रेसिपी



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1


पिंडालू/अरबी क पत्तोंक स्वादिष्ट  आयुर्वेदिक   पत्यूड़

 अंजना कुकरेती की  रसोई बिटेन  गढवाल का पारम्परिक पिंडालू/अरबी क पत्तोंक स्वादिष्ट  पत्यूड़

 लेखिका  – अंजना हिन्दवाण कुकरेती (खेड़ा, यमकेश्वर )
कति मनिखों कुण – ५
तयारी  करणों समय /fooprocessing समय –१० मिनट
पकानो समय – ३० मिनट
कुल समय – ४० मिनट
समान /सामग्री
पिंडालू पत्ता – ५
बेसन – १५० gram
इमली गूदा – १०० gram
मिर्च चूरा -२० gram
हल्दी चुरा – 5 gram
हींग २ ग्राम
भुन्युं जीरो –२ ग्राम
चिनी- २० ग्राम
लूण- स्वादानुसार
छौंका/तड़का लगाणों बान समान -
राई तेल – ३०ml
राई – ५ ग्राम
या 
जख्या -५ gram
 तिल- १०
भंगुल या धणया बीज – २० ग्राम
  पत्यूड़ बणान-
टेबलम पत्ता बिछायिक बैटर ( मसला वळ बेसन की लोई ) तै लगाओ फिर मथिदुसर पत्ती धारो अर फिर बैटर, लगावा , इनि सबी पत्तोंपर बैटर/बेसन की लोई लगायिक धर्दा जावो अर फिर किनारा द्बैक बुजी दयावो व रोल बनाओ .
अब रोलों तै स्टीमर म स्टीम कारो . फिर एक सेंटी मित्र काटो .
अब यी टुकड़ों तै छौंको जन हम भुजी छौंकदा I या ये मा तडका लगाओ I
 ल्या पिंडालू पत्तों पत्यूड़  तयार I चटणी दगडम खावो अर खलावो
सर्वाधिकार @अंजना हिन्दवाण कुकरेती (खेड़ा , यमकेश्वर )
भोळ एक हैंकि अयुर्वेद्क रेसिपी  ......
 




Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
उड़द का भूडा/पक्वड़ पकाणो विधि (रेसिपी )
-
गढवाल की पारम्परिक आयुर्वेदिक  उड़द का भूडा/पक्वड़ पकाणो विधि (रेसिपी )
 
लेखिका – मधु  डोभाल
समान -
साबुत या सफेद दलीं उड़द
मसाला – हींग व अन्य सब मसाला स्वादानुसार, तिल बीज 
तेल

पकोड़ा बणाण की वि धि..
पहली उड़द दाल भिगौणू रख दिवा , करीब 3_4 घंटा भिगणा बाद मिक्सी मा पीस ल्या , तब उख मा नमक , मिर्च , हल्दी और थोड़ा हींग डाली की खूब फेंट द्द्या
अब कड़ाही मां मा तेल गर्म करी की धीरे-धीरे हाथ से गोल गोल करी करी की पकोड़ा डाला और मध्यम आंच मा पकाओ , तैयार होण पर गरम गरम पकोड़ा पुदीना की चट पटी चटनी का साथ मा परोसा
सर्वाधिकार @ मधु  डोभाल

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
          मलाई पनीर की पाक विधि  : स्वाद इन कि चाटद  रे जैल्या

आयुर्वेदिक  मलाई पनीर रेसिपी   
-
Recipe of Pot Licking Tasty Malyi Paneer

रेसिपी :  सरोज शर्मा,सहारनपुर,
-
समान
पनीर –  ७ -८ टुकडा व भूरा भुनी धरण

,लौंग, 1
मोटी इलायची एक,
जायफल- एक चौथाई टुकड़ा ,
काजू 10,15,
बादाम 10,15,
प्याज लहसुन अदरक हरी मिर्च, सभी सामग्री एक चमच
लूण – जथगा  चयेणु

कढाई चुलुम गरम कारो तेल गरम करो अर प्याज लहसुन अदरक हरी मिर्च   गरम  तेल मा डालो  थोड़ा- नरम  नरम  भूनिक जरा पाणि मिलावा थोड़ा गैल जाण क बाद ठंडु कैरिक मिक्सी मा पीसवा, और पनीर भी हल्कु गुलाबी भूनिक  धरीं राखो ,एक कड़ाही मा तेल एक टेबल स्पून डालवा, पिसया मसला तेल मा भूनिक पनीर डाल दयाव चलावा जरा दूध भी डाळवा, जब थड़कण  लागी, तब वै मा क्रीम या घार की ताजी मलाई मिलावा आवश्यकतानुसार ,नमक स्वादानुसार ,ज्यादा नि थड़काण ,  ज्यादा थडकन से मलाई घी छोड़ देलि ।
रोटी  या परौठा दगड़ खावा। भातक दगड जोग बि I

सर्वाधिकार @ सरोज  शर्मा  ( सहारनपुर )
गढवाल की पारम्परिक आयुर्वेदिक पनीर मलाई की रेसिपी; देहरादून की की पारम्परिक आयुर्वेदिक पनीर मलाई की रेसिपी, हरिद्वार की पारम्परिक आयुर्वेदिक पनीर मलाई की रेसिपी

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
  उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक      चौंळुं पापड़  बणानै  पाक विधि
  चावल के पापड़, की रेसिपी   
  Recipe of  Uttrakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of  राइस Papar
 आयुर्वेदीय  उत्तराखंडी  पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला  श्रृंखला  भाग - ३१ 
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of   Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- ३१
-
संकलन -  सरोज शर्मा (सहारनपुर )
-
एक कटोरी चावल पीस ल्यावा
भगौनम 6 कटोरा पानी डलवा
वै मा पिसया चौल डालवा
नमक मर्च स्वाद अनुसार
एक चम्मच जीरा गैस पर धैरिक
लगातार चलाणा रावा
गुठली नि बणनी चैंद
पाणि कम लगु त हौर मिलावा
गाडु घोल बणावा
प्लास्टिक ककी मोटी पन्नि
धूप मा बिछाई कि वै मा कढ़छि से गोल गोल
फैलाव, शाम तक पापड़ तैयार। तेल मा तौळि खावा।
-
Copyright @  सरोज शर्मा शरणपुर से  2021
उत्तरखंड  का  आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन  पका कला , Recipe for Ayurvedic  Traditional Cuisine  of    Uttarakhand    , गढ़वाल  का आयुर्वेदिक   पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं  का   आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन  पाक कला निरंतर ;चावल पापड़ रेसिपी

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1

  उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक  ढुंगळ    पकाने की पाक विधि

  Recipe of  Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of  Cooking Dhungal
 आयुर्वेदीय  उत्तराखंडी  पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला  श्रृंखला  भाग -  ३२
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of   Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- 32
-
संकलन - विनीता मैठाणी
-
सामग्री-- आटा आवश्यकतानुसार ,
पाणी,
माळू या कंडारा का लाब (पत्ता)।
साफ सुंदर सात आठ मजबूत ढुंगा जु
गर्म ह्वेकि चुरे न जावा ।
म्वाट म्वाट लखड़ा जौन अंगार ह्वे जावन ।
दाल -- उड़द और राजमा मिलै की
मिर्च,मसाला, लहसुन, अदरक पेस्ट, प्याज, तेल, नमक हींग ,जीरू ।
दाळ सभी घरों मां बणदी त मि सिर्फ ढुंगळ बणाणे की बात बताणु छौं यख
बणाणु कु सगोर
खुली सी उपलब्ध जगह मां लखणों जगै की ऐंछ मां ढुंगु थै धरी द्यावा खूब अँगार ह्वे जा तब ढुंगा गरम ह्वे जाला ।
जब तक ढुंगा गरम हुंदिन हम इना गेहुं
कु आटु थै खूब गूंदी की थोड़ा गिल्लू सी करी की एक परात मां रखि ल्योला ,
माळू का लाब पत्तळ सी बणै की रखी ल्यावा ।
अब तैयार आटा की बराबर बड़ी बड़ी गोली पतळ मां धरि और फिर लाब मां ढकै की एका ऐंछ मां गरम ढुंगु थै चिमटा की सहायता से रखी की दूसरा पतळ मां भी पैली सी ढुंगल धरी की द्वि ढुंगळुं थै थोड़ा दबै देवा और अब इनि अंगारों मां रखी ल्यावा ।
बारी बारी से सभी ढुंगलों थै अंगारों मां धैर ल्यावा।
जरा देर बाद हरकै फरकै की खूब पकै ल्यावा,और पत्तों मां पकै की सुंदर बड़ी सी रुटि थै सळै (ठंडु करी) की दाळ का व घी का साथ स्वाद करी खावा ।
-
Copyright @   विनीता मैठाणी 2021
उत्तरखंड  का  आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन  पका कला , Recipe for Ayurvedic  Traditional Cuisine  of    Uttarakhand    , गढ़वाल  का आयुर्वेदिक   पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं  का   आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन  पाक कला निरंतर , ढुंगल पकने की विधि


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
  उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक  चटपटो  चणा अर भट्टा भरता   पकाणो  सगोर

  Recipe of Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of Chatpata  Gram  and Brinjal Bharta 
 आयुर्वेदीय  उत्तराखंडी  पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला  श्रृंखला  भाग -  ३३
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of   Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- 33
-
संकलन -  उषा बिजल्वाण
-     
लोग - २।
समय- १/२ घंटा।
 समान -
उबल्यां काला चणा १ कटोरी,
भटा एक बड़ू भुन्यू,
प्याज़ २ बरीक कट्यां ,
टमाटर पिस्यां ३ ,
हरी मिर्च२,
 धणिया पौडर १ चम्मच,
हल्दी पौडर १ चम्मच,
लोण १ चम्मच,,
कश्मीरी लाल मिर्च १/२ चम्मच,
किचन किंग १/२ चम्मच,
हरू धणिया थोड़ा सा। ..
 चणा सबजी पकाणो  सगोर (विधी) - गैस तै खोलीक कढै रख २ चम्मच तेल डाळ द्या गरम होणा पर आधा कट्यां प्याज़ डाळ द्या प्याज़ भूनीक आधा पिस्यां टमाटर डाळ द्या कुछ देर भुनणा क बाद १हरि मिर्च डाळ द्या कुछ देर बाद आधा आधा चम्मच धणिया, हल्दी अर लोण डाळ द्या थोडा सा कश्मीरी लाल मिर्च , थोड़ा सा किचन किंग डाळ द्या थोड़ा हरू धणिया पकौंदि वक्त डाळ द्या अब चणा डालीक थोड़ी देर और भुना अर गरम गरम परोसा भरता विधी. गैस.खोलीक कढै रख द्या २ चम्मच तेल डाळ द्या अब प्याज़ टमाटर भुन सब बच्यां मसाला डाळ द्या भुना जबतक मसालोन तेल नि छोड़ी अब भुन्यू साफ छिल्यूं अर थेच्यूं भटा डाळ द्या खूब भुना तेल छोडण लग जालू समझा भरता तैयार !         
-
Copyright @  उषा बिजल्वाण    2021
उत्तरखंड  का  आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन  पका कला , Recipe for Ayurvedic  Traditional Cuisine  of    Uttarakhand    , गढ़वाल  का आयुर्वेदिक   पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं  का   आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन  पाक कला निरंतर ; चटपटा   चना  और  भट्टा भरता   पकाने की विधि ,  Traditional Recipe of Chatpata  Gram  and Brinjal Bharta   


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22