Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 177870 times)

Bhishma Kukreti

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उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक   गीन्ठी  पकाणौ   सगोर

  उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक भोजन  गीन्ठी पकाने की विधि (रेसिपी )   
  Recipe of  Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of Geenthi
 आयुर्वेदीय  उत्तराखंडी  पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला  श्रृंखला  भाग - 
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of   Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part-
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संकलन - विनीता मैठाणी 
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आवा औषधीय गुणों से भरपूर गींठी बणौला ।
यु एक जंगळी भूमिगत जलडु च लेकिन बौंड़ भैर ऐकी हम ऐथे अपणा सुविधा अनुसार अपणा सगोड़ा मां लगैकि प्रयोग कना छावा ।
हमुन एक बड़ु सी अनुपयोगी बर्तन मां माटु भ्वरि अर बस जड़ तैड़ु तथा गींठी द्वि अलग-अलग लगै देनी और हमथै खूब मोटी-मोटी जड़ खाणु खुणि मिली गेनी ।
बौंण मां ऐथे खैणि की लांदा यख सरल ह्वेगी ।
सामग्री----पाणी आवश्यकता अनुसार
थोड़ा सी चुल्हा की साफ राख छाणी की ।
गींठी का फल (जड़)
अगर चटपटु खाणु हो त स्वादानुसार
नमक, मिर्च , हल्दी ,चाट मसाला ,तेल,जख्या।
बणाणु कु सगोर---- गींठी का फलों थै छिलका सहित बारीक टुकड़ों मां काटी की थोड़ी सी राख(रंगुड़) डाळी की खुला बर्तन मां उजै(उबालना) देवा ।
जब गींठी पकी की मुलैम ह्वे जा तब भीम उतारी देवा ।
ठंडु होंण पर यूंथै साफ़ पाणी मां द्वि तीन बार ध्वै देवा और जब साफ ह्वे जावन तब यूंका छिलका भी उतारी देवा ।
अब आप यनि भी खै सकदा और अगर स्वाद बढाणै त कढ़ाही मां थोड़ा तेल डाळी की जख्या कु छौंक लगावा स्वादानुसार नमक मिर्च मसाला डाळी की चटपटु बणै की खावा ।
  नोट-- राख डलण से गींठी कु कडुवापन बिल्कुल समाप्त ह्वे जांदु और गींठी औषधीय पकवान च ऐथै पकाणा मां विशेष लाभ होंदु ।
गींठी खाणु से विभिन्न रोगों से बचाव होंदु ।और अलग स्वाद भी च ।
 
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Copyright @    विनीता मैठाणी  2021
उत्तरखंड  का  आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन   गीन्ठी  पकाne  कला , Recipe for Ayurvedic  Traditional Cuisine  of    Uttarakhand    , गढ़वाल  का आयुर्वेदिक   पारम्परिक गीन्ठी  पाक कला, कुमाऊं  का   आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन  पाक कला निरंतर ;गीन्ठी


Bhishma Kukreti

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उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक   भरवां शिमला  मिर्च   पकाणौ   सगोर

  उत्तराखंड का पारम्परिक  आयुर्वेदिक भोजन  भरवां मिर्च पकाने की विधि (रेसिपी )   
  Recipe of  Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of Stuffed Pepper
 आयुर्वेदीय  उत्तराखंडी  पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला  श्रृंखला  भाग - ३५ 
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of   Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- 35
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संकलन -  सरोज शर्मा   
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शिमला मर्च धौयकि बीच से द्वीय हिस्सा कैरो
बीज निकालिक अलग धारवा, उबलया आलू
मैश कारो ,वै मा पनीर, हैरि मर्च ,अदरक, लहसुन
प्याज बारीक कटयू मिलावा ,कढ़ै मा तेल डालिक जीरा हींग चटकावा ,सरया मसटु कढ़ै मा डालिक
लाल मर्च अमचूर धनिया नमक स्वादानुसार डालिक खूब भूनिक उतारिक थोड़ा ठंडू कैरिक
शिमला मर्च मा भोरिक एक पैन मा एक टेबल स्पून तेल डालिक भवरि शिमला धारवा ढक्कन लगावा 10 मिनट हल्की आंच मा पकावा,
ढक्कन खोलिक शिमला मर्च मा चीज सजावा एक मिनट ढकिक और पकावा, बस हवै ग्या तैयार, जन,मन,हवाव उन खावा।-

Copyright @   सरोज शर्मा  2021
उत्तरखंड  का  आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन  पका कला , Recipe for Ayurvedic  Traditional Cuisine  of    Uttarakhand    , गढ़वाल  का आयुर्वेदिक   पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं  का   आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन  पाक कला निरंतर ;


Bhishma Kukreti

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मलगा पड़ि पौडर ( आंध्र की सूखी चटणी )
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सरोज शर्मा सहारनपुर से,
सामग्री
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1 कप उड़द दाल
2 टेबल स्पून चना दाल
12 सुखीं कश्मीरी लाल मर्च
10,12 कड़ी पत्ते
1/2 स्पून हींग
लूण   स्वादानुसार
विधि –
नान स्टिक पैन गर्म कारवा, वै मा उड़द दाल 2,3 मिनट भुना एक प्लेट मा अलग धैर दयाव, वै पैन मा हि चना दाल भी भूना उड़द दाल दगड़ धैर दयाव, अब पैन मा कड़ी पत्ता, लाल मर्च मध्यम आंच मा 30 सेकंड भूना, सरया मिश्रण ठंडू हवै जाव त मिक्सर मा दरदरू पीस ल्याव। हवाबंद डब्बा मा रख दयाव, जरूरत का मुताबिक प्रयोग कारवा।
या चटणी इडली , डोसा दगड परोसे जान्द
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 सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा सहारनपुर से


Bhishma Kukreti

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                Curd Mint Mushroom Recipe
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Pradeep Badoni

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Ingredients-
 Ingredients button mushroom 700 grams
3 big onion
2 medium tomatoes
3 Green Chilli
 1 full garlic clove
 2 inch ginger fresh
Fresh Mint a leaves 150 grams
Hhung curd. Masaley
2 tez patta
20 grams salted butter
2 tb spoon oil
2 clove
 10 Black Pepper
 1tea spoon Conundrum powder
half tea spoon Cumin  powder
half tea spoon kitchen king
one fourth tea spoon Turmeric  powder
salt to taste and
one fourth tea spoon ‘Garam’ masala.
Recipe Procedure
Cut mushroom as shown in pic chopo onion tomatoes hari mirch. Make rough paste of garlic and zinger. Put oil in pan now add butter put sliced mushroom and sote it till soft cook for 10 mins. Now take another pan take 2 tb spoon oil heat it add tez patta long kali mirch till you get aroma now add grated onion sote it till pink colour add green chilli adrak lehsun paste cook till rwness of paste dis appear add chopped tomatoes add salt according to taste. Now mix all dry masala with hung curd in bowl to make thick paste. Now add the mixture to the pan and steer it continuously till the mixture starts ozzing oil from side of the pan slow down the flame now add the mushroom to the prepared masaley cover the lid and cook for another 10 to 15 mins till mushroom is done if required add one eighth cup of water while cooking. Lastly add finely chopped mint leaves to the done mushroom cook for one min..Here is the ultimate dahi mint mushroom ready to serve. Garnish it with a bit hara dhaniya and zinger zillions.

Bhishma Kukreti

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आयुर्वेदिक   करारी बेसन अचारी भिन्डी अचारी –
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अंजना हिंदवाण कुकरेती (खेड़ा , यमकेश्वर )
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समान –
भिन्डी लम्बी
बेसन
तेल
मसाला- धनिया छोरा , लूण, हल्दी आदि 
अचार मसाला
व अन्य  एनी मसालों –
अचारी करारी भिन्डी पककाणो विधि –
 सबसे पैली भिन्डी थे लम्बा आकर मा काटो फिर वैमा .....धनिया, हल्दी,लाल मिर्च,जीरा पाउ डर,नमक और आचार कु मसाला डाल देउ फिर बेसन डाल कै मिक्स कर् दैव और फिर डीप फ्राई कैर द्यावा...... होग्या आपकि करारी भिन्डी तैयार धन्यवाद
सर्वाधिकार @ अंजना हिन्दवाण कुकरेती (खेड़ा यमकेश्वर )







Bhishma Kukreti

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सुबेर कु ब्रेक फास्ट आयुर्वेदिक  नमकीन दलिया,
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सरोज शर्मा सहारनपुर
,
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2 से 3 लोगों खुण
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सामान -
एक छोटी कटोरी गेहुं कु दलिया
चौथाई कटोरी मूंग दाल
प्याज मध्यम आकार कू एक
आलू एक छोटु सि
टमाटर एक बड़ु सि
शिमला मर्च आधधा
हींग ,जीरा,हल्दी ,नमक
सबया सब्जि बरीक काटिक अलग धैरिक
विधि -
गैस मा कुकर चढाव, एक टेबल स्पून घी डालिक
हींग जीरा कु छौंक लगाईक प्याज टमाटर भूना
अब सरया सब्जि भी डालिक भूनिक पकाव
दलिया मूंग दाल डालिक चलाव, मसाला भि मिला दयाव पाणि आवश्यकतानुसार डालिक
2,3 सीटी लगाव, ।हवै ग्या तैयार। आयुर्वेदिक दलिया।

सर्वाधिकार@सरोज शर्मा (सहरानपुर से )

Bhishma Kukreti

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लौकी का कोफ्ता और काखड़ी कू रैतू।
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             उषा बिजल्वाण
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लोगो-२।
समय-१/२ घंटा
सामग्री- लौकी १/२ किलो कदुकस करयूं,काखड़ी
 १/२ किलो कदूकस करयूं, २ बड़ा प्याज़
अर २ बडा़ टमाटर पिस्यां,
२ हरी मिर्च , लसण आदो कु पेस्ट,
धणिया- १ चम्मच,
हल्दी आधा चम्मच,
कसूरी मेथी आधा चम्मच,
कश्मीरी लाल मिर्च आधा चम्मच,
लोण स्वादानुसार,
थोड़ा सा फेंटीं मलाइ,
दही फेंटीं ११/२ कटोरी,
कालु लोण १/२ चम्मच,
थोड़ा सा राई और जीरु ,
 तेल १कटोरी
,हरु धणिया थोड़ा सा ,
बेसण १ कटोरी ,
अजवाइन चुटकी भर
 विधी- गैस खोलीक कढै रखा तेल डाला जबतक तेल गरम होन्दू कस्यां लौकी कू पूरू पाणी निचोड़ीक बेसण, कसूरी मेथी, लोण थोडा सा अजवाइन अर बरीक कट्यूं हरू धणिया डाल द्या अच्छा सा मिलैक छोटि छोटि गोली बणैक तल द्या अब सारा कोफ्ता अलग निकालीक वै ही तेल मा टमाटर प्याज़ कु पेस्ट डाल द्या जब तेल छोडण लगो तब सब सामग्री डाल द्या तेल छोडण तक भुना अब आधा गिलास पाणी डाल द्या ५ मिनट पकोणा का बाद परोसा
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सर्वाधिकार @ उषा बिजल्वाण

Bhishma Kukreti

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पारम्परिक पारसी पालक आमलेट
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सरोज शर्मा सहारनपुर बटेन


सामग्री
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3 अंडे
1 प्याज बारीक कटयू
1/4अदरक घिसा हुआ
1/4 चम्मच लासण बरीक कटयू
4 चम्मच पालक बरीक काटियू
1चुटकी हल्दी
1/4 देगी मर्च
हैरि मर्च बारीक काटिक
1/2 गर्म मसाला
2 चम्मच तेल
बणाणु क तरीका
तेल गर्म कारवा वै मा अदरक प्याज लहसुन 1 मिनट भूना अब वै मा पालक भी भूना जरा देर, सरया मसाला डालिक 30
सेकंड भूनिक 3 अंडे फेंटिक एक चम्मच तेल डालिक पैन मा धीमी आंच पर दो मिनट ढकिक पकाव, प्लेट क मदद से उलट दयाव पक जाण पर परवासा और खावा।
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Copyright@ सरोज शर्मा सहारनपुर बटेन



Bhishma Kukreti

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पिंडालु /पाफड़ा लटपुटु साग /भुज्जि
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बीना कण्डारी, धुमाकोट, नैंनीडांडा

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सामग्री -  अधा किलु उज्यायूं पिंडालु
2- एक छोटि चम्मच जख्या
3-एक छ्वटि चम्मच भंगुलु /भांग 4- एक चुटकी हींग
5- द्वी से तीन कटीं हैरि मिर्च
6-- द्वी से तीन कलि कट्यूं लासण
7 -एक चम्मच कसूरी मेथि
8-द्वी कट्यां प्याज
9- द्वी कट्यां टमाटर
10-स्वादानुसार लूण, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हळ्दू |
बणाणौ सगोर /तरिका --
अद्धा किलु पिंडालु तैं उज्यै दीण पर ध्यान रखुण कि कतकतु नि उजि जयां अर भैरा छिलका उतारि गुटका रूप मा काटि दीण |अब गैस मा कढ़ै चढ़ैकि सरसों तेल गर्म कैरि जख्या अर भंगुला तुड़का लगै दीण | हींग अर हैरि मिर्च अर लासण बि डाळि जरसि करछुळ घुमै दीण वेका बाद प्याज तैं हळ्कु भूरु भूनि अब टमाटर अर कसूरि मेथी डाळि फिर भून दीण |जरसि पाणि छमछै कि मसला लटपुटु सि बणै दीण अर वेका बाद उज्ययूं पिंडाळु डाळि फिर द्वी मिनट मसला दगड़ पकै दीण | अब कट्यूं हारु धण्या मथि बटि डाळि दीण त ल्या तैयार च लटपुटु पाफड़ा साग |
Copyright@ बीना कण्डारी, धुमाकोट, नैंनीडांडा

Bhishma Kukreti

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लौकी का पतौं का पत्यूड़
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उषा बिज्लवाण- देहरादून।
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लोग- ४। टैम- १/२ घंटा।
सामग्री- लौकी का पता १२,
 बेसण एक पाव ,
लसण आदा कु पेस्ट १ चम्मच, पि
सी लाल मिर्च १ चम्मच ,
 लोण स्वादानुसार ,
हल्दी १/२ चम्मच , अजवाइन १/२ चम्मच,
साबुत धणिया १/२ चम्मच ,
 जख्या १ चम्मच, हीं
ग१/२ चम्मच, साबुत
लाल मिर्च ४, सौंफ१
चम्मच ,तेल १ कटोरी,
राई १/२ चम्मच
विधी-
 पतौं तै बारीक काट द्या वैम बेसण, लोण , लसण आदा कु पेस्ट, पिसीं लाल मिर्च और हल्दी डाल द्या अच्छा से मिला अब कनी भी आकार म बणै स्टीमर मा रख द्या जब पक जालू त ठंडा कर्न रख द्या अब कै भी आकार म काट ल्या। गैस खोलीक कढै रखा तेल डाला अब वैम अजवाइन, धणिया, जख्या, हींग, साबुत लाल मिर्च सौंफ अर राई डाल द्या जब तड़क जालू तब पत्यूड़ डाल द्या ५ मिनट बाद निकालीक गरम गरम परोसा
सर्वाधिकार @ उषा बिज्लवाण- देहरादून।


 

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