Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 177812 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
कडू करेले सब्जी
-
संकलन -- बिमला रावत
-
सामग्री - 250 ग्राम करेला , नमक , मिर्च , हल्दी , मिक्स मसाले , थोड़ा सा अमचूर / एक छोटा नींबू , आधा चमच चीनी , जीरा , तेल
द्वि माबतू कुण 
बणांणा ब्यूंत - पैली करेला ध्वै ल्यावा वैका बाद करेलों
थै लम्बा लम्बा काटी दींण और थोड़ा सी नमक लगै छोडी दो । आधा घंटा बाद कड़ाई मा तेल गरम करण और तुड़का (जीरु )डाल दींण और जीरु तड़कण बाद सब्जी डाल द्यावा और सभी मसल डलीण । गैस थै हल्कू कैरी चले द्यावा । अब एमा थोड़ा सा अमचूर पोडर /नीम्बू अटैरि डालण और दगड़ि चिन्नी भि थोड़ी सी । चिन्नी डलण से करेले सब्जी खट्ट -मीठ सी बण जांदी और करेलों क रंग भि अच्छू लगूद ।
तैयार च कडू करेला कि चटपटी सब्जी । स्वास्थ्य कुण करेला भौत हि लाभदायक हुंद।
धन्यवाद त चलो खावा रूट्टी दगड़ यां भात मा रलै कन ।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
घौरम मौजूद चीजूं से सवदी नमकीन
-
अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
-
सामान
कार्नफ्लेक्स, काजू, किशमिश, नैर्यूल पथला टुकड़ों मा कट्यू,मोटू सौंफ गंदेला पत्ता, तेल रिफाइन्ड एक बड़ू चम्मच
, मुमफली का दाणा
बणाणू सगोर
कड़ै मा तेल गरम करा सबसे पैली मुमफली का दाणा तैल द्या
मुमफली एक प्लेट मा हटै द्या
अब गंदेला पत्ता काजू किशमिश नैर्यूल अर सौंफ बच्यां तेल मा डालिकि अच्छी तरह भूना
अब कार्नफ्लेक्स डालिकि अच्छी तरह मिलावा झौल कम रखण एक मिनट बाद गैस बन्द कर द्या
अब द्वि बड़ा चम्मच बूरा अर एक छ्वटु चम्मच लोण डालिक अच्छी तरह मिलावा
ल्या ह्वेगी तैयार नमकीन
ठंडी होण पर टैट डब्बा मा रख द्या


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
आंध्र स्टाइल परूपपु थोगयल चटणि रेसिपी
-
सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)
-
यीं चटणि थैं आन्ध्रा मा बणये जांद, तुअर और चणा दाल कु प्रयोग किए जांद ये मा आखिर मा तड़का दिये जांद
1/4 कप अरहर दाल,
1/8 कप चाणों कि दाल भुनी
1/2 चम्मच कालि मर्च साबुत
5 सुखीं लाल मर्च
1 प्याज बरीक कटयू
2 बड़ चम्मच नरयूल कसयू
चुटकी भर गुड़
लूण स्वादानुसार
1 चम्मच इमली पेस्ट
1 चम्मच तेल
1/4 चम्मच हींग
लूण स्वादानुसार
परूपपु थोगयल चटणि बणाण कु कड़ै मा तेल गरम कैरिक ये मा हरड़ दाल ,चाणो कि दाल ,साबुत कालि मर्च, सुखीं लाल मर्च सुनहरू हूण तक पकाव अलग धैर दयाव
अब कड़ै मा नरयूल तेल गरम कैरिक ठंडु हूणक धैर दयाव
मिक्सर मा दाल कु मिश्रण नरयूल लूण इमली पेस्ट थोड़ा-बहुत पाणि डालिक पीस ल्याव एक भांड मा निकाल ल्याव
अब तड़का खुण तेल गरम कैरिक हींग राई डालिक तड़काव चटणि मा मिलाव
परपपु थोगयल रेसिपी थै डोसा चाउ चाउ सांभर फिल्टर काॅफी दगड सुबेर कु नाश्ता दगड़ परोसा,
सर्वाधिकार @सरोज शर्मा (चटणी शोधार्थी )


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
तमिलनाडु स्टाइल टमाटर प्याज चटणि
-
सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)
-
समय 15 मिनट
2 चम्मच तेल
1 चम्मच उड़द दाल
4 सुखीं कश्मीरी लाल मर्च
2 प्याज बरीक कटयू
1 इंच अदरक बरीक कटयू
2 टमाटर बरीक कटयू
1/4 चम्मच हल्दी
1 छवट टुकड इमली
1/2 चम्मच लूण
1 कप नरयूल घिसयू
तड़का खुण
2 चम्मच तेल
1 चम्मच सरसों
1/2 चम्मच उड़द दाल
2 सुखीं लाल मर्च
थोड़ा-बहुत कड़ी पत्ता
सगोर
एक कड़ै मा 2 चम्मच तेल गरम कैरिक वै मा 1 चम्मच उड़द दाल 4 सुखीं मर्च भूरा हुण तक भूना ,अदरक प्याज डालिक भूनिक 2 टमाटर भी मुलायम हूण तक पकाव, अब ये मा 1/4 चम्मच हल्दी, इमली लूण डालिक खूब भूना,
ये मा 1/4 कप नरयूल मिश्रण डालिक, ठंडू हुण दयाव
अब मिक्सर मा आवश्यकतानुसार पाणि डालिक पीस ल्याव,अब तेल गरम कैरिक वै मा सरसों 1 चम्मच, 1/2 चम्मच उड़द दाल 2 सुखीं लाल मर्च चटका कि चटणि मा मिलाव
अब मन मुताबिक इडली डोसा या भाता दगड खाव।
सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा (चटणि शोधार्थी)


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
तमिल स्टाइल की कारा चटणि
-
सरोज शर्मा सहारनपुर
-
2 चम्मच तेल
1 चम्मच उड़द दाल
1 चम्मच चाणो कि दाल
3 सुखीं कश्मीरी लाल मर्च
1/2 प्याज बारीक कटयू
2 फोलि लासण
1 टमाटर बरीक कटयू
थोड़ा इमलि
1/2 चम्मच लूण
3 चम्मच पाणि
तड़का खुण
2 चम्मच तेल
3/4 सरसों का दाणा
1/2 चम्मच उड़द दाल
थोड़ा-बहुत कड़ी पत्ता
सगोर
सबसे पैलि एक तवा मा 2 चम्मच तेल गरम कैरिक वै मा 1 चम्मच उड़द दाल, 1 चम्मच चाणो कि दाल 3 सुखीं कश्मीरी लाल मर्च भूनिक प्याज लासण रंग बदलाव तक पकाव, अब एक टमाटर डालिक गलण तक पकाव मिश्रण थैं ठंडु हूणक बाद मिक्सर मा डालिक ये मा इमलि और लूण डालिक थोड़ा-बहुत पाणि डालिक पीसा
अब 2 चम्मच तेल डालिक तड़का तैयार कन तेल गरम कैरिक वै मा सरसों दाणा 1/2 चम्मच उड़द दाल कड़ी पत्ता तड़काव चटणि मा डालिक मिलाव
कारा चटणि डोसा इडली दगड परोसा
सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा सहारनपुर ( चटणि शोधार्थी)


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
मीठ कर्यालक कुमाउनी  साग(रामकरेला, परमला)
-
सुमीता प्रवीण
-
चार मैशने लीजि
सौमान
आधु किलो राम कर्याल
द्वि ठुल दाण प्याजक
एक पुर गांठ लासन
द्वि ठुल डाढ़ सरसों तेल
आल ( ऐच्छिक)
हल्द,
जिर,
धणि,
अमचूर,
लूंण हिसाबेल
तरिक
कर्यालन कें ध्वे भेर काट ल्यो। भतेरक पाकी बीजन कें व भ्यार बिटि कानन कें हल्क हाथेल निकाव ल्यो। कौंव हुनी तो क्वे बात नी। लुआ भदै में तेल गरम करी जिर खितो व प्याज काट भेर लाल कौल ल्यो। वी बाद मश्याल खित भेर कौल ल्यो। लूंण अमचूर डाल भेर ढाक लगा दियो। मिश्यूँणे आग में 10 मिनट पकावो।
नोट- राम कर्यालक सवाद भौते भल हुन्छ। पचन में ले हल्क हूँ।सबे खा सकनी। यो सागअगस्त सितंबर में हुन्छ। इनुकें सुखा भेर ले राखनी। ( चौमास में क्वे- क्वे जंगली साग बिशी ले हुनि सावधानी ज़रूरी छू)
सुमीता प्रवीण
मुंबई


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
मुंगरी क‌‌‌ गढ़वाली पकौड़ा
-
अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
-
द्वि माबतूं
सामान
द्वि मुंगरी,
एक कटोरी प्याज बरीक कट्यूं,
द्वि तीन हैरी मर्च
लूण अन्दाजन,
आदा चम्मच जख्या,
तलणू तैं कड़ु तेल
रेसिपी , बणाणू सगोर-
मुंगरी क‌‌‌ दाणा निकाली मिक्सी मा बरीक पीस ल्या
अब प्याज हैरी मर्च लोण, जख्या मिलावा
कडै मा तेल गरम करा अर मनचाहा आकार क पकौड़ा तला
मनपसंद चटनी दगड़ खावा
-
सर्वाधिकार @ अनीता ढौंडियाल
-
पौड़ी से मकई के गढ़वाली  पकोड़े , कोडवर से मकई के गढ़वाली पकोड़े


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
[b]मैसूर चटणि रेसिपी
-
संकलन सरोज शर्मा (चटणि शोधार्थी)
-
मैसूर चटणि एक स्वादिष्ट चटणि च या कर्नाटक क हर घर मा बणये जांद
3-4 दिन तक फ्रिज मा धैरिक भी रख सकदौ
सामग्री
1 छवट चम्मच तेल
1/2 कप चाणों की दाल
5 सुखीं लाल मर्च
1 बड़ चम्मच नींबू रस
लूण स्वादानुसार 1 छवट चम्मच नारियल पौडर
थोड़ा-बहुत कड़ी पत्ता
1 छवट चम्मच अदरक कटयू
सगोर
कड़ै मा तेल गरम कैरिक चाणौ कि दाल सेक ल्याव ठंडु हूणक धैर दयाव
अब सुखीं लाल मर्च गरम पाणि मा 1/2 घन्टा भिगै कि वै मा अदरक, सुखीं दाल इमलीम पेस्ट, लूण ,नरयूल ,कढी पत्ता थोड़ा-बहुत पाणि डालिक मिक्सर मा पीसिक निकाल ल्याव, अब ये थैं सुबेर क नाश्ता बैजिटेबल उत्तपम फिल्टर काॅफी दगड परौसा
सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)

[/size][/b]

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
मदुराई ठक्कली टमाटर चटणि
-
 संकलन- सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)
-
ये एक सवदि चटणि च तमिल नाडू क हर घारमा बणद या खट्टी मिट्ठठी और मरचणया हूंद
2 प्याज
5 सुखीं लाल मर्च
2 टमाटर
थोड़ा-बहुत कड़ी पत्ता
1 छवट चम्मच राई
2 छवट चम्मच उड़द दाल
लूण स्वादानुसार
1/4 कप पाणि 3 छवट चम्मच तिल कु तेल
2 चम्मच इमली कु पेस्ट
1/2 छवट चम्मच शक्कर/गुड़
सगोर
प्याज टमाटर काटिक अलग धैर दयाव, अब कड़ै मा तेल गरम कैरिक ये मा सुखीं लाल मर्च प्याज टमाटर डालिक 5 मिनट तक पका ल्याव ठंडू हुणक धैर दयाव अब मिक्सर मा पीसिक कड़ै मा तेल गरम कैरिक राई तड़काव अब उड़द दाल कढ़ी पत्ता भी डालिक सुनहरू हूण तक भून ल्याव अब ये मा प्याज टमाटर मर्च डालिक नरम हूण तक पकाव
उबाल आण तक पकाव गैस बंद कैर दयाव, मदुराई टमाटर चटणि रवा इडली सांभर और फिल्टर काॅफी दगड परोसा
सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा ( चटणी शोधार्थी)


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
[b]चैंसु भात दुफरा कु खाणु बल गढ़वालि भोजन
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
-
समान-
साबुत उड़द दाल 1 कटवरि
कड़ै मा भूनिक मिक्सर मा दरदरी पीसिक अलग धैर दयाव
1 इंच अदरक , लासण 8-10 फोलि
हैर मर्च स्वादानुसार
प्याज 1 बड़ू ,टमाटर 2
लूण आवश्यकतानुसार
लाल मर्च स्वादानुसार
धणया 1/2 चम्मच
हल्दी 1/2 चम्मच
अदरक लासण हैर मर्च खरल मा थींच ल्याव
प्याज टमाटर काटिक धैर दयाव
अब लोहा कि कढ़ै मा एक बढ़ चम्मच तेल गरम कैरिक जीरू हींग जखया तड़काव अब वै मा अदरक लासण हैर मर्च थिंचियू डालिक भूनिक
प्याज टमाटर भि भूना लाल मर्च हल्दी धणया भी
डालिक भूनिक पिसीं उड़द दाल भी डालिक चलाव अब पाणि आवश्यकतानुसार डालिक
थडकन दयाव 10-15 मिनट ,ह्वै गै तैयार भात दगड़ खावा
[/b]

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22