Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 179375 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
भटौं का पकोड़ा रेसिपी ।
-
उषा बिज्लवाण ,. देहरादून।
-
मन्खी- ३।
समै- २५ मिनट।
सामग्री- भट्टा २ बड़ा आकार का गोलाई म कट्यां,
 बेसण पाव भर,
लोण १ चम्मच,
हल्दी १/२ चम्मच,
चाट मसाला १/२ चम्मच,
कसूरी मेथी १ चम्मच,
कौर्न फ्लोर १ चम्मच,
प्याज़ १ बरीक कट्यूं,
हरू धणिया थोड़ा सा बरीक कट्यूं,
लसण आदा कु पेस्ट १ चम्मच,
कश्मीरी लाल मर्च १/२ चम्मच,
तेल तळणो तैं।
विधी-
एक भांडा पर तेल छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या पाणी डालीक खूब फेंटा अब गैस मा लोहा की कढै रखीक तेल डाला गरम होण द्या दुसरी तरफ कट्यां भट्टों तैं एक एक करीक बेक्सण मा लपेटीक तल ल्या गरम गरम चटणी दगड़ी परोसा खा अर खला



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
   दही बढ़ा भौती सवदि आप भी खावा
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
-
एक कटवरि उड़द दाल
आधा कटवरि मूंग दाल
तीन घन्टा खुण भिगै दयाव
सामग्री
जीरू एक चम्मच
हींग चुटकी भर
लूण स्वादानुसार
लाल मर्च स्वादानुसार
दै 500 ग्राम
गरम मसला 1/2 चम्मच
तेल तलणा खुण
अमचूर ,चिन्नी
कश्मीरी लाल मर्च
बदाम,काजू किशमिश
भिगीं दाल थै मिक्सर मा डाल दयाव
ये मा हींग जीरू लूण स्वादानुसार डालिक पीस ल्याव ,चुटकि भर सोडा भि मिलाव
कड़ै मा तेल गरम कैरिक छवट छवट पकवड़ मीडियम फ्लेम मा तल ल्याव
दै थोड़ा दूध डालिक पतल कैरिक फेंट दयाव
ये मा पकवड़ डालिक धैर दयाव
एक कढ़ै मा पाणि डालिक गैस पर चढाव अमचूर, चिन्नी, लूण, और काजू ,बदाम, किशमिश थोड़ा-बहुत अदरक भि डाल दयाव कशमीरी लाल मर्च भि डाल दयाव चलांद राव जब गाड़ू ह्वै जाव उतार ल्याव ठंड हुण दयाव अब दै वला पकवड़ मा भुनीयू जीरू,भुनी हींग लाल मर्च डालिक सजाव, ऊपर से चटणि डालिक परोसा,


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
काखड़ी कु रैलू
-
उषा बिज्लवाण  देहरादून।
 मन्खी ४
समै- १० मिनट।
सामग्री-
काखड़ी १ ,
गाड़ी दै १ पाव ,
चाट मसाला १/२
चम्मच कालू लोण
१/२ चम्मच, जीरू पौडर
१/२ चम्मच, लसण
हरी मर्च कु पेस्ट१/२ चम्मच,
१ प्याज़ बरीक कट्यूं,
१ हरी मर्च बरीक कटीं

हरू धणिया थोड़ा सा ,
लाल मर्च पौडर१/२ चम्मच
विधी-
दै तैं फेंट द्या अर काखड़ी तैं कोर द्या अब ऐक भांडा पर लाल मर्च , आधा हरू धणियां अर जीरु पौडर छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या अब ऐंच बिटी जीरू पौडर अर लाल मर्च बुरक द्या अर धणियां न सजै द्या तैयार छ काखड़ी कू रैलू

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
आंध्र शैली की वैंकाया/बैंगन  /चटणि
-
भारत की चटणि यात्रा – 20
-
संकलन -सरोज शर्मा (चटणि शोधार्थी )
-
आन्ध्र शैली कि बैंगन चटणि की सामग्री
4 कटवरि चकोर पीस मा कटयां बैंगन
3 चम्मच कनोला तेल
2 चम्मच कलौंजी
2 चम्मच जीरू
1/4 कटोरि कडी पत्ता
1 1/2 कटोरि टमाटर
2 चम्मच लाल मर्च पौडर
2 चम्मच हल्दी
स्वादानुसार लूण
3/4 कटोरि चिन्नी
1 कटोरी सिरका या इमली क गूदा
सगोर
तेल गरम कैरिक कलौंजी और जीरू डाल दयाव
जब तड़कण लग कडी पत्ता टमाटर डालिक भूना
लाल मर्च, हल्दी, लूण, चिन्नी डालिक भूना
अब येमा बैंगन डालिक 3 से 4 मिनट तक पकाव
सिरका या इमली गूदा डालिक आंच धीमि कैरिक 2 -3 मिनट ढकिक पकाव एक बार देख ल्याव मसला पक गिन कि ना
अब आंच से उतारिक ठंडु हूण पर परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढ़वाली लच्छा परोठा ,मुरया कि चटणि और दै दगड़।
-
गढवाली रेसिपेज - सरोज शर्मा
-
लचछा परवठ बणाण कि सामग्री
-
एक कटोरि मैदा,
अधा कटोरि गेंहूँ क आटु
2 चम्मच तेल
स्वादानुसार लूण
लाल मर्च स्वादानुसार
-
बणाण क सगोर
-
सबया सामग्री मिलाव मुलायम आटु गूंध ल्याव
10 मिनट ढकिक धैर दयाव
अब गैस पर तवा चढाव
आटू की थोड़ा मोटी लोई बणाव
बड़ी रवटी जन बेल ल्याव
ये पर घी अच्छे से फैलाव
लम्बा लम्बा पीस काट ल्याव
एक क ऊपर एक लगाव
गोल गोल घुमैक पेढ़ि बणाव
हल्का हथल पलेथण लगै क बेल ल्याव
तवा पर डालिक घी लगाईक सेका
मध्यम आंच पर ह्वै गै तैयार दै चटणि दगड खाव



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
करेला की छल्लेदार भुज्जी रेसिपी
-

निता ढौंडियाल कोटद्वार
-
सामान
करेला आधा किलो
प्याज द्वि बड़ा, धणिया एक चम्मच, हल्दी आधा चम्मच, लाल मर्च आधा चम्मच, किचन किंग मसलू एक चम्मच, सौंफ मोटू एक चम्मच, कड़ु तेल द्वी बड़ा चम्मच, एक छ्वटु चम्मच चिन्नी
बणाणू सगोर
सबसे पैली करेला साफ़ ध्वेकि खुर्च द्या
अब गोल गोल कटिकि भितरो गूदा निकाल द्या
बीज छन त ऊतैं भि बरीक काट द्या
खुर्चृयूं करेला चट्ट निचोड़ी गूदा दगड़ी मिलै द्या
गैसम कड़ै मा तेल गरम करा
करेला छल्ला तैलिकि अलग धैर द्या
अब बच्यां तेल मा प्याज थोड़ा देर तक भूटा
अब करेला कू गूदा अर खुर्चन भि प्याज दगड़ी भूटा हल्कू लाल
होण पर सब्या मसला भि भूना लोण भि अन्दाजन डाला
अब करेला का छल्ला भि मिलै द्या खूब अच्छी तरह मिलावा तीन चार मिनट तक ढक्कन लगैकि कम झौल मा पकावा
फिर अच्छी तरह मिलावा मसलू छल्लौं मा भुरे जांदूं
मसला मा एक चम्मच अमचूर पाउडर भि मिलौंण
ल्या ह्वेगी तैयार द्वि तीन दिन फ्रिज मा रखी खै सकदन

[/b][/size]

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
ग्वीरालक फूलों का पकोड़ा।
-
उषा बिज्लवाण- देहरादून।

-
 मन्खी- ३।
समै- २५ मिनट।
सामग्री-
ग्वीरालक का फूल १ पाव,
बेसण १ पाव,
लाल मर्च पौडर १ चम्मच,
कशमीरी लाल मर्च १/२ चम्मच,
लोण १चम्मच,
चाट मसालू १
चम्मच, प्याज़ बरीक कट्यूं,
धणिया आधा गुच्छी बरीक कट्यूं,
अजवाइन १/२ चम्मच,
एक चुटकी खाणा कु सोडा,
तेल तलना तैं
-
 विधी
-
ग्वीरालक का फूलों तैं अच्छा सा ध्वै द्या फिर हल्का सा उबाल द्या कै भांडा पर बेसण घोलीक सब सामग्री मिलै द्या गैस खोलीक कढै रखा तेल डाला गरम होण पर एक एक करीक पकोड़ा तला गरम गरम चटणी गैल खा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
मटर मशरुम पुलाव।
-
प्रदीप का रसवाड़ा बिटिन
अनुवाद –  उषा  बिजल्वाण
-
मन्खी -४।
समै- १/२ घन्टा।
सामग्री- बासमती चौंल ३००ग्राम ,
मशरुम १०० ग्राम
,मटर १०० ग्राम,
एक बड़ु प्याज़ पतला टुकड़ौं म कट्यूं,
आदू १ इन्च कू पतला लम्बाई मा कट्यां,
२चम्मच तेल,
२ तेज पता,
१ चक्र फूल,
२ लौंग,
२ टुकड़ा दालचीनी का,
१ चम्मच जीरू,
१/२ चम्मच गरम मसालू,
लोण स्वादानुसार
१० बदाम,
१० काजू,
१५ किशमिश सजावट तैं,
-
विधी
-
चौंलौ तैं २ बार ध्वैक आधा घन्टा तैं भिगै द्या अब पाणी निकाल द्या गैस मा पैन रखीक तेल डाला गरम होण पर जीरु, तेज पता, लौंग, बड़ी ईलाइची,चक्र फूल,दाल चीनी डालीक भूना जबतक खुशबू न औण लगो अब चौंल डालीक भूना एक अलग पैन गैस मा रखीक तेल डालीक प्याज़, मटर और मशरुम तैं भूना अब मसाला डालीक ५ मिनट और भूना अब गैस मा कुकर पर चौंल से बिल्कुल दुगणु पाणी उबाला अब चौंल डाल द्या २ सीटी मरा अब भाप निकालीक पकीं भुजी डालीक मिलै द्या फिर १२ सीटी लगा कै परोसणा का भांडा पर निकाला काजू, बदाम, किशमिश अर हरा धणिया से सजै द्या गरम गरम परोसा !!



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
आन्ध्र शैली, लौकी चटणि
-
संकलन-सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)
-
सामग्री
1 छवट चम्मच हल्दी पौडर
2 बड़ चम्मच तेल
1 छवट चम्मच राई
1 छवट चम्मच राई
1 छवट चम्मच मेथी दाण
1 छवट चम्मच धुली उड़द
10 सुखीं लाल मर्च
1/2 छवट चम्मच हींग
1 छवट चम्मच इमली गूदा
थोड़ा-बहुत हैर धणिया
लौकी कि चटणि बणाण खुण
कड़ै म तेल गरम कैरिक राई मेथी दाण, उड़द दाल डाल दयाव 10 सेकंड बाद सुखीं लाल मर्च हींग भि डाल दयाव 20 सेकंड बाद गैस बंद कैर दयाव तड़का तैयार च
वीं ही कड़ै मा थोड़ा तेल डालिक हैर मर्च हैर धणिया टमाटर लौकी डालिक पकाव
लूण हल्दी थोड़ा-बहुत पाणि डालिक गैस पर नर्म हूण तक पकाव अब ठंडु कैरिक मिक्सर मा डाल दयाव तड़का कु 1/2 मिश्रण और इमली डालिक पीस ल्याव एक भांड मा निकाल ल्याव
बचयूं तड़का भि डाल दयाव मिलाव और पालक दाल सेव टमाटर क सब्जी रवटी दगड परौसा।
सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी)



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
 मीठी कच्ची मकई का नाश्ता  ( मिठी मुंगरी) छवटि भूख मा खाणकु
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
-
आवश्यकतानुसार (स्वीट कार्न) मुंगरी का दाणा ल्याव,
चीज 2-3 टिककी घिस ल्याव
अरिगेनो हर्ब
चुटकी भर सेंधा लूण
चिली फ्लैक्स ( कुटीं दरदरी मर्च)
1/4 चम्मच काली मर्च
स्वीट कार्न तेज गरम पाणिम  डालिक 1 मिनट बाद छाण ल्याव
अब ये मा चीज आरिगिनो हर्ब, लूण चुटकी भर,
मर्च ( चिली फ्लैक्स) काली मर्च, चीज डालिक मिलाव ह्वै गै तैयार जब मर्जी हवाव तब खावा खिलावा।


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22