Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 179749 times)

Bhishma Kukreti

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लाहौरी मच्छी पकौड़ा
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उषा बिज्लवाण- देहरादून।
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 मन्खी -३
समै- १घन्टा।
सामान-
मच्छी १ १/२ किलो धुलीं मध्यम आकार का टुकड़ौं म कटीं,
 बेसण ३ पाव ,
कौर्न फ्लोर२ चम्मच,
लोण हिसाब से,
कश्मीरी लाल मर्च१ चम्मच
,निंबू १ ,
हल्दी १ चम्मच,
आदा लसण कु पेस्ट १ चम्मच,
अजवैन १/२ चम्मच,
कसूरी मेथी १चम्मच भुनी,
 हरू धणियां थोड़ा सा बरीक कट्यूं,
पजन्या थोड़ा कट्यूं थोड़ा सजौणक,
धणिया, पजन्या,
प्याज़ की हरी चटणी तेल तलनक
विधी-
मच्छियों तै आधा हल्दी लीक आधा निंबू डालीक थोड़ी देर मैरिनेट कर द्या तब तक बेसण मा तेल छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या अब गैस मा लोखर की कढै रखीक तेल डाला गरम करा अर मच्छियों तैं बेसण मा लपेटीक एक एक करीक तल ल्या अर गरम गरम निंबू अर पजन्या न सजै क चटणी गेल परोसा


Bhishma Kukreti

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आलू बुखारा चटणि
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भारत चटणी यात्रा – २३
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सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
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250 ग्राम आलू बुखारा
लूण 1/2 चम्मच ( स्वादानुसार)
चिन्नी 4 चम्मच
लाल मर्च स्वादानुसार
निंबू 1
काली मिर्च 5-7 दरदरी कुटीं
काजू,किशमिश इच्छानुसार
सगोर
आलू बुखारा कु पल्प निकाल ल्याव
गैस मा धैर दयाव अब ये मा चिन्नी, लूण,लाल मर्च
निंबू रस डालिक खूब थडकन दयाव काजू किशमिश भी डाल दयाव गाढ़ु हूण दयाव अब उतार ल्याव ठंडू कैरिक जार मा धैर दयाव
काफी समय तक खराब नि हूंद, आवश्यकतानुसार इस्तेमाल कारो

Bhishma Kukreti

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सोयाबीन की चटणी
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अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
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सामान
एक कटोरी सोयाबीन,
आठ दस कगजी य द्वी बड़ा लिम्बू
भुज्यूं जीरू
लोण मर्च अन्दाजन
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बणाणू सगोर
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सबसे पैली सोयाबीन तैं तवा मा भट्ट जन भूज द्या
ठंडू होण पर मिक्सी मा बरीक पीस ल्या
अब अलग कटोरा मा निकाली लिम्बु अटेर द्या
रस इथगा होण चैंदु कि सोयाबीन कु पौडर अच्छी तरह मिल जाव
अब लोण ,मर्च, पिस्यूं जीरू डालिकि अच्छी तरह मिलावा
भात दाल अर बाड़ी दगड़ी बहुत ही सवदी होंदु


Bhishma Kukreti

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आन्ध्र शैली मा मूली क पत्तो की सवदि चटणि
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संकलन सरोज शर्मा ( चटणी शोधार्थी)
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2 कप मूली पत्ता
1 टमाटर कटयूं
10 सुखीं लाल मर्च
2 हैर मर्च काटिक
लूण स्वादानुसार
1 छवट चम्मच हल्दी पौडर
2 बड़ चम्मच तेल
1 बड़ चम्मच राई
1 बड़ चम्मच काली उड़द दाल
1 छवट चम्मच मेथी दाण
1 छवट चम्मच हींग
5 कड़ी पत्ता
3 कली लासण
2 इंच इमली
मूली क पत्तो कि चटणि बणाण से पैलि सरया सामग्री तैयार कैर ल्याव
एक कढ़ै मा तेल गरम कैरिक ये मा राई, उड़द ,मेथी 10 सेकंड भूनिक हींग डाल दयाव
अब ये मा हैर मर्च, सुखीं लाल मर्च, 15 सेकंड भूनिक ठंडु हूणक धैर दयाव
ठंडु हूणक बाद मिक्सर मा लूण हल्दी पौडर, इमली क दगड़ पीस ल्याव अब एक कटवर मा निकालिक अलग धैर दयाव
अब तड़का पैन मा राई उड़द दाल मेथी दाण सुखीं लाल मर्च कढ़ी पत्ता डालिक 15 सेकंड पकाव
ये थैं चटणि मा मिलाव और सांभर भात दगड़ दुफरा क भोजन मा परोसा। सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा ( चटणी शोधार्थी)



Bhishma Kukreti

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आलू  टिकी रेसिपी ।
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उषा बिज्लवाण - देहरादून।
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मन्खी- १।
समै- १/२ घन्टा।
सामग्री- आलू २ उबालिक मैश कर्यां, कांर्न फ्लौर ११/२ चम्मच, २ हरी मर्च बरीक कटीं, १०, १२पता पजन्या का बरीक कट्यां, थोड़ा सा हरू धणियां बरीक कट्यूं, चुटकी भर अजवैन, आधा नीम्बू कु रस,२ चम्मच का लगभग मटर दाणा , चम्मच१/२ चम्मच चाट मसालू,१/२ चम्मच कालू लोण, थोड़ा सा सफेद लोण ,१/२ ,चम्मच लाल मर्च पौडर, धणियां पजन्या की चटणी , तलनक तेल, थोड़ा सा मिठि दै मैश कर्यां
आलू मा तेल अर चटणी छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या गैस मा लोखर की कढै रखीक तेल डाला मिलाईं सामग्री की टिकी बणैक तल ल्या चौमासा मा खा अर खिला

Bhishma Kukreti

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ब्रेड  पकवड़, हैर मर्च, हैर धणया कि चटणि
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सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
सामग्री
2 ब्रैड स्लाइस
उबले आलू 2 बड़ा
बेसण 100 ग्राम
लाल मर्च स्वादानुसार
लूण स्वादानुसार
अमचूर एक छवट चम्मच
गरम मसला 1/2 चम्मच
पनीर 4 पीस पतल कटयां
अल्लु मैस कैरिक वै मा लाल मर्च, लूण ,
गरम मसला, अमचूर मैश कैरिक अलग धैर दयाव
चटणि बणाण खुण मिक्सर मा,लासण ,धणया ,हैर मर्च, ह्वा त मुरया भि ,अदरक प्याज टमाटर लूण स्वादानुसार और भिगयूं अनार दाणा डालिक पीस ल्याव निकालिक अलग धैर दयाव
अब ब्रैड स्लाइस मा चटणि लगाईक अल्लु पनीर लगाईक ऊपर से दुसरी ब्रैड लगाईक दबा दयाव
बेसण कु घोल बणाव वै मा लूण मर्च डालिक मिलाव ये मा भवरीं ब्रैड डालिक गर्म तेल मा तल दयाव भूरू हूण तक पकाव उतारिक बीच मा से कट कैरिक चटणि दगड़ परोसा दगड़ मा गरम चा भि ह्वा त क्या बात


Bhishma Kukreti

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फ्रूट क्रीम शानदार डेजर्ट
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(गढ़वाली भोजन रेसिपी )
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सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
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(गढवाली रेसिपी विशेषग्य )

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सामग्री
आम एक
केला एक
सेब आधा
अनार कुछ दाने
कवी भी फल घर मा ह्वा जु
खजूर
क्रीम
काजू किशमिश
सगोर
सबया फल बरीक काटिक धैर दयाव
अब ये मा क्रीम मिलाव पिसीं चिन्नी भि मिला दयाव कजू किशमिश इच्छानुसार मिलाव
फ्रिज मा ठंठु कैरिक खावा दुफरा क खाणुक बाद सवदि डेजर्ट ।


Bhishma Kukreti

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 नीति माणा का  रंगपाओं /भोटियाओं का  पारम्परिक भोजन
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(विशेषतया त्यौहार , ब्यौ आदि )
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संकलन - भीष्म कुकरेती

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अरसा - शादी बाद ब्योली क दगड़  कल्यौ
बाड़ी या ल्योतू - कोदा से बणदु अर  चौसा (चैंसू ) या चटनी  दगड़ खाए  जांद।
चौसा दाल (बिलकुल चैंसू  ही )
गीमा - अर्जिया - मटन , मसाला अर आटो दगड़ पकायुं माल तै बखरौ अंदड़ पर भरिक पकवान।  यदा कड़ा महत्वपूर्ण त्यौहारौ दिन।
कोदा , मर्सू  रुटि
क्वालका नोडल्स - नोडल्स  बणानो  कुण  आटो लड़ी तेल म पकाये जांद।
लोयाड  या पकोड़ा (मिठ अर  ब्योली दगड़ भिजण वळ कल्यौ )
पोली - आटो  से  पकाये जांद जन  डोसा पकाये जांद  अर सॉस या   चटनी  म खाये जांद।
रोट - मिठ  बकळ  रोट - दिबतौं  तै चढ़ाये जांद।
सिल्चम - प्रिज्म जन केक अर  दिबतौं  परसाद।
भुमला - छौंक्यां /तेल म पकायां  चौंळ
ज्या - चा
भौत  सा तिब्बती भोजन बि
अपूर्ण सूचना च


Bhishma Kukreti

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Uttarakhand पहाड़ों म बरसात अर  हेमंत की  भुज्जी सब्जियां
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Monsoon Vegtables of Uttarakhand , Garhwal, Kumaun , Haridwar
संकलन - भीष्म कुकरेती
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मूळा
मूळा पत्ता
पैथर  मूळा  फूळड़
पिंडालु
पिंडाळु  पत्ता
सूंटुं  फुळड़
लुब्याफुळड़
खीरा /कद्दू
खीरा /कद्दू  पत्ता
मर्सू
 ओगळ
लमिंडा /चचिंडा
गुदड़ी /तोरई
करेला
मिठ  करेला
कंकोड़ा / जंगली परबल जन टेंडुली  /कुंदरू
भट्टा
भिंडी
काची मुंगरी से बनि बनि साग या कपिलु
टिंडा
बाद म शलगम
टमाटर
स्क्वैश
तुमड़ी /लौकी
लौकी पत्ता
च्यूं /मशरूम
बेडु /तिमल
पपीता

बाद म राई /पळिंगु/ बेथु 




Bhishma Kukreti

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कद्दू /खिरबुज /Pumpkin  क बनि बनि पकवान
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संकलन - भीष्म कुकरेती
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 कद्दू क बनि बनि सब्जी या पकवान पकाये जांदन। 
कुछ भारतीय व कुछ विदेशी भोजन /पकवान इन छन -

कद्दू की पत्तियों से हरी सब्जी व कपिल बि पकद। 
कद्दू पत्तों व फूलों से पकोड़ी /भजिया बि पकद.
कद्दू पत्तों क मिश्रित सब्जी बि बणद.
 भारत म कद्दू निम्न पकवान पकाए जान्दन-
 कद्दू फल  की भुज्जी
उस्यायुं कद्दू  तै सत्तू  दगड़  खाण।
 कद्दू रेलु /खट्टी सब्जी
पाँव दगड़ कद्दू भाजी
कद्दू कहती मिठी  भुज्जी
कद्दू क भरता
कद्दू खीर
कद्दू हलवा
कद्दू दगड़  अन्य सब्जी मिलैक भुज्जी /साग
कद्दू म सांबार  म प्रयोग /उपयोग
कद्दू लसूणी  सब्जी
कद्दू सूप
कद्दू छिलकों भजिया /भुजिया
कद्दू रसम
कद्दू क रायता
कद्दू मिठाई चौकलेट
कद्दू नाइयल दगड़  सूप
कद्दू बर्फी
कद्दू टिकिया
कद्दू का थाई शैली सूप


 


 

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