Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 179558 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
मूली का परोंठा।
-
प्रदीप का रसवाड़ा बिटिन- देहरादून।
मन्खी- ३।
समै- १/२ घन्टा।
 सामग्री- ताजी मूली ५००ग्राम,
कसूरी मेथी५ग्राम,
अजवाइन५ ग्राम,
आटु ५००ग्राम,
१/२ चम्मच पाव भाजी मसालू,
१ चम्मच अमचूर पौडर,
२ चम्मच हरू धणियां बरीक कट्यूं,
४ हरी मर्च बरीक कटीं,
१ टुकड़ा कदुकस कर्यूं आदू
,१ प्याज
लोण ११/२ चम्मच।
विधी- मूली साफ वै तैं कोर ल्या साथ मा प्याज भी कोर द्या परात पर आटा दगड़ी सब सामग्री मिलै क गूंदा पाणी जरूरत पड़न पर ही डाल्यान अच्छ सा गूंदणा का बाद मध्यम आकार की गोली बणै द्या रोटी की तरह गोल बणा अब तवा गरम करा घी लगै द्या अब रोटी डाला तेल घी जु भी लगा परोठां बणा, दै, चटणी या मक्खन दगड़ी गरम गरम परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
आलू  गुटका रेसिपी
आलू सूखी सब्जी रेसिपी
गढ़वाली आलू सब्जी बनाने का तरीका

-
अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
-
चार माबतूं
सामान
आधा किलो अल्लू,
एक छ्वटु चम्मच भांगा दाणा,
आधा चम्मच जीरू,
आधा चम्मच राई,
एक चम्मच धनिया पाउडर,
आधा चम्मच लाल मर्च,
आधा चम्मच हल्दी पाउडर,
 आधा चम्मच गरम मसलू,लो
ण अन्दाजन,
आदा चम्मच अमचूर पाउडर,
एक बड़ू चम्मच तेल

बणाणू सगोर/रेसिपी /पाक विधि
सबसे पैली अल्लू उजैकि छील द्या अर हाथन म्वाटू म्वाटू मीन द्या
गैस मा कड़ै चड़ैकि तेल गरम करा
अब पैली जीरु डाला फिर राइ अर भंगुला दाणा
सब्या मसलु मिलैकि क्वारु ही डाला कम झौल मा
बीस सेकेंड भूनिकि अल्लू डाला लोण डालिकि अच्छी तरह मिलावा
ल्या ह्वेगी तैयार गरम पूरी परौंठौं दगड़ी खावा


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गडेरीक साग (कुमाउनी)   
अरबी की तरीदार सब्जी /साग
घुइयाँ की तरीदार साग

-
छ मैशने लिजि
-
सौमान
1 किलो गडेरी
1 ठुल गांठ लासन
20 ग्राम भांग
थोड़ अज्वैणक दाण (जख्या, मेथी ,ऐच्छिक)
द्वि डाड़ सरसों तेल
हल्द,धणि, लाल, हरीं खुश्याण, लूंण सवाद अनुसार।
तरिक
गडेरी कें छिल भेर गरम पाणि में साफ कर भेर काट लियो। लुआ भदै में सरसों तेल खित्या। अज्वैणक डाल भेर गडेरी डाल दियो। भली के भुनो। सबे मश्याल पिस भेर गडेरी दगड़ी कौल लियो। अब वीमें गरम पाणि जतु ज़रूरत छू उतु डाल भेर ढाक लगा दियो। गडेरी जब पाक जनि तो वीमे भांग पिस भेर, छान भेर थोड़ ग्यूं पिश्यूँ दगड़ी मिस भेर खितो( ग्यूं पिश्यूँ न खितला तो फाट जान्छ कई बार) थोड़ देर जाणे भली के पकावो। जब तलक बकव न है जवो। भात दगड़ी भलोभल सवाद हुन्छ।
नोट- गडेरी तासीर गरम हुन्छ। भौते सवाद हुनी। सितम्बर बेटि मार्च जाणे यो साग खनी।
सुमीता प्रवीण
मुंबई


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
आज आम चटणि
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक

-
1 केजी कच्चा आम कु गूदा (गूदा 1 केजी )
घीसिक
लूण 4- 5 चम्मच
चिन्नी 500 ग्राम
कलौंजी 2-3 चम्मच
लाल मर्च स्वादानुसार
सौंफ 2 चम्मच
सूखयां मेवा काजू किशमिश खरबूज का बीज
-
विधि
-
आमक गूदा मा लूण डालिक धैर दयाव ( धूप मा राखो त ज्यादा बड़िया) एक दिन तक
अगल दिन वै क रस निचोड़िक अलग धैर दयाव
कड़ै मा रस मा चिन्नी डालिक पकाव चिन्नी गल जाव त आमकु गूदा भि डाल दयाव, वै मा कलौंजी लाल मर्च सौंफ डालिक पकाव जब गाढ़ु हूण लग काजू किशमिश खरबूज क बीज भि डाल दयाव, इतगा पकाव कि जमण नि पाव
बस ह्वै ग्या तैयार ठंड हुण क बाद जार मा धैर ल्याव साल भर तक खराब नि हूंद।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
पिज्जा,  पीजा
उषा बिज्लवाण- देहरादून।

मन्खी- २।
समै- ३५ मिनट।
सामग्री- पिज्जा बेस १,
पिज्जा सौस
 १/२ कटोरी, मोजरेला चीज
१/२ कटोरी, टौपिंग तै १ शिमला मर्च चकोर कटीं, १प्याज़ चकोर कट्यूं ,पनीर चकोर कटीं,
विधी- पिज्जा बेस तैं तेल लगीं बेकिंग ट्रे पर रखीक अच्छे से चारों तरफ पिज्जा सौस लगै द्या अब ऐंच बटी कदूकस कर्यूं मोजरेला चीज फैलै द्या अब टौपिंग तै कट्यां प्याज़, शिमला मर्च और पिज्जा सौस मा लपेटीक पनीर सजै द्या फिर थोड़ा सा चीज और बुरक द्या ओवन तैं पहली गरम करा फिर १८० डिग्री पर १/२ घन्टा तक पका तैयार छ पिज्जा निकलीक गरम गरम परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढवाली खीर रेसिपी 


सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
खीर बणाण कु सगोर
एक छवट कटवरि चौंल भिगै दयाव
1 लीटर दूध
घी 1 चम्मच
चिन्नी स्वादानुसार
दूध क पौडर 4 पाउच
काजू ,किशमिश, बदाम, केसर 4-5 धागा
सगोर /खीर रेसिपी
गैस मा कुकर धैर दयाव, ये मा घी गरम कैरिक चौंल डालिक भूना, हल्का गुलाबी हूण तक
अब ये मा 1 छवटि कटवरि दूध डालिक 2 सीटी लगाव ढक्कन खोलिक थोड़ा दूध डालिक मैश कैरिक सबया दूध डालिक गाढ़ू हुण तक पकाव
अब ये मा दूध क पौडर भी मिलाव गुठली नि बणण चैंद लगातार चलांद राव अब चिन्नी भी डालिक काजू किशमिश बदाम भि काटिक डाल दयाव ,केसर भी दूध मा घोलिक मिलाव
गैस बंद कैर दयाव बाउल मा निकालिक ऊपर से काजू बदाम से सजाव गरम या ठंडी फ्रिज मा धैरिक खाव


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
दूध में आटे का  गढवाली   हलवा ‌ लंगड़
-
गढवाली भोजन रेसिपी
-
अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
-
सामान
दूध आधा लीटर,आटू एक कटोरी, चिन्नी एक कटोरी
एक छ्वटु चम्मच हैरी इलैची
बणाणू सगोर/रेसिपी
दूध गैस मा धैर द्या उमल जाव त चिन्नी मिलै द्या
अब एक हाथन आटू धीरे धीरे दूध मा डाला अर हैंका हाथन
मिलौणा रावा गुरमुला नि होण चैंदन
पन्द्रह मिनट तक पकावा दगड़ा मा मिलौंणा भि रावा
हैरी इलैची भि डाल द्या झौल कम रखण
ल्या ह्वेगी तैयार चलमुलु हलवा


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढवाली शैली प्याज पकोड़ा
-
उषा बिज्लवाण- देहरादून।
-
मन्खी ३। समै- २० मिनट।
सामग्री- ३००ग्राम प्याज, २०० ग्राम बेसण, ५० ग्राम कौर्न फ्लोर, लोण एक बड़ू चम्मच, कसूरी मेथी १ चम्मच, हरू धणियां एक मुट्ठी बरीक कट्यूं, ४ हरी मर्च , आदू कोर्यूं १/२ चम्मच, अजवैन १/२ चम्मच, चाट मसालू १/२ चम्मच, लाल मर्च पौडर एक चम्मच, कशमीरी लाल मर्च १/२ चम्मच, हींग १/२ चम्मच तलनक तेल।
 विधी- प्याज तै साफ धुलीक बरीक काट ल्या तेल छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या गैस मा कढै रखा तेल डाला पकोड़ों की सामग्री तै खूब फेंटा थोड़ा हरू पजन्या पड़ जाओ त सोना मा सुहागा अब कै भी आकार मा पकोड़ा तल ल्या गरमा गरम हरी चटणी अर आदा की चा दगड़ी परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढवाली शैली का  उपमा

गढ़वाली भोजन रेसिपी ( उपमा )
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक

-
सामग्री
1कप सूजी
1 शिमला मर्च
1 प्याज बड़ु
मटर 1/2 कटवरि
सवीट कार्न 1/3 कटवरि
बीन्स 1/3 कटवरि
गाजर 1
राई 1/2 चम्मच
कडी पत्ता थोड़ा-बहुत
लूण स्वादानुसार
मर्च इच्छानुसार
हल्दी 1/4 चम्मच
हैर मर्च 2
1 टमाटर
-
उपमा रेसिपी /विधि

सबया सबजी बरीक काटिक धैर दयाव
अब कड़ै मा तेल गरम कैरिक राई तड़काव अब कडी पत्ता भि डाल दयाव
प्याज इतगा भूनण कि बस पारदर्शी ह्वै जाव
अब बारी बारी से सबया सब्जी डालिक भून ल्याव बहुत ज्यादा नि भूनण लूण स्वादानुसार मर्च हल्दी डालिक 3 कटवरी पाणि डालिक थड़कन दयाव ,अब येमा सूजी डालिक हिलाव
3-4 मिनट मा तैयार ह्वै जांद, ढकिक सिम पर 1/2 और पकाव गैस बंद कर दयाव ,ऊपर से एक चम्मच घी डालिक परोसा ,बड़िया नाश्ता च खावा और खिलावा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
घौरम मौजूद चीजूं से सवदी  गढ़वाली नमकीन

गढवाली भोजन रेसिपी
-
अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
-
सामान
कार्नफ्लेक्स, काजू, किशमिश, नैर्यूल पथला टुकड़ों मा कट्यू,मोटू सौंफ गंदेला पत्ता, तेल रिफाइन्ड एक बड़ू चम्मच
, मुमफली का दाणा
बणाणू सगोर
कड़ै मा तेल गरम करा सबसे पैली मुमफली का दाणा तैल द्या
मुमफली एक प्लेट मा हटै द्या
अब गंदेला पत्ता काजू किशमिश नैर्यूल अर सौंफ बच्यां तेल मा डालिकि अच्छी तरह भूना
अब कार्नफ्लेक्स डालिकि अच्छी तरह मिलावा झौल कम रखण एक मिनट बाद गैस बन्द कर द्या
अब द्वि बड़ा चम्मच बूरा अर एक छ्वटु चम्मच लोण डालिक अच्छी तरह मिलावा
ल्या ह्वेगी तैयार नमकीन
ठंडी होण पर टैट डब्बा मा रख द्या


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22