चुलमंडी या चूनो पळ्यो पकाने की पाक विधि
पारम्परिक उत्तराखंडी आयुर्वेदिक रागी आटाे , मंडुवे के आटे का पळ्यो (चुलमंडी ) पकाणो ब्यूंत
पारम्परिक उत्तराखंडी आयुर्वेदिक रागी आटाे , मंडुवे के आटे का पळ्यो (चुलमंडी ) पकाने की पाक विधि
Traditional Utarakhandi Recipe for Cooking Ayuvedic Ragi or Finger Milet floor - curd/buttermilk Curry (chulmandi )
उत्तराखंड के आयुर्वेदीय पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला श्रृंखला भाग - ९
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- 9
-
संकलन - भीष्म कुकरेती
-
इन लगद कि चूनो (मंडुवे का आटा ) क पळ्यो / चुलमण्डी खाणो रिवाज कौटिल्य समय से ही छौ।
मंडुवे के आटो से पळ्यो / बिन मसाले बिन छौंकौ कढ़ी पकाणो पाक विधि (Recipe ) -
समान -
लघु खट्टे तासीर की छाछ /छांच - एक लीटर
मंडुवे का आटा /चून - एक कटोरी
ल्यासण , मर्चों , मुर्या क पिस्युं लूण
विधि -
एक पतीला म चून (मंडुआ कु आटो ) तै छांछ म छोळ द्यावो। खूब छोळन आवश्यक च कि गुरम्वळ /पकिक डुबक नि रावन।
अब कढ़ाई म छांच चुलम गरम करणो धरी दीण , अब ये छांचम छोळ्यूं चून डाळ दीण। थड़काओ , हर समय कड़छी से चुलमण्डी तै हलांद जावो कि गुरम्वळ /गांठ नि बणन।
जब स्वाद अनुसार गाढ़ापन मिल जावो अर चून -छांच पक जाओ तो पळ्यो की कढ़ाई चुल से उतार द्यावो।
मंडुआ क /चूनो का पळ्यो/ चुलमण्डी तै थाळीम परोसो।
जै तैं लुण्या चुलमण्डी खाण हो तो चुलमण्डी म पिस्युं लूण मिलाओ अर सपोड़ो।
जै तै मिठ मंडुआ क /चूनो का पळ्यो/ चुलमण्डी खाण हो वो चिन्नी मिलैक खै सकदन।
जु चुलमण्डी तै झुळ्ळी पकाण ह्वावो त चुलम इ लूण , मसाला , डाळ दीण चयेंद। मंडुआ आटो / चूनो झुळ्ळी पकाणम हल्दी नि डळे जांद ,
Copyright @ Bhishma Kukreti , 2021
उत्तरखंड की आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन पका कला , Recipe for Ayurvedic Traditional Cuisine of Uttarakhand , गढ़वाल की आयुर्वेदिक पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं की आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन पाक कला निरंतर , पारम्परिक उत्तराखंडी आयुर्वेदिक रागी आटाे , मंडुवे के आटे का पळ्यो (चुलमंडी ) पकाने की पाक विधि; Traditional Utarakhandi Recipe for Cooking Ayuvedic Ragi or Finger Milet floor - curd/buttermilk Curry (chulmandi )