उत्तराखंड का पारम्परिक आयुर्वेदिक अम्वड़ु /आमै सब्जी पकाणौ सगोर
उत्तराखंड का पारम्परिक आम की सब्जी, अम्वड़ आयुर्वेदिक भोजन पकाने की विधि (रेसिपी )
Recipe of Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of Mango Chutney
आयुर्वेदीय उत्तराखंडी पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला श्रृंखला भाग - ४०
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part- ४०
-
संकलन - विनीता मैठाणी
-
आवा ऐंसु आम भौत अयां छिन त आम की खट्टी-मीठी चटनी (साग) बणौला ।(अम्वडु भी बोल्दिनी)
सामग्री----
1 कच्चा आम,
2,पाणी जरुरत हो जतगा,
3,गुड़ लगभग आम की समान मात्रा मां ,
4 लोण अपणु स्वादा कु मुताबिक,
5 मसला- हल्दी, मर्च,काळी मर्च,ल्यासुण, तेजपत्ता, हींग,सौंफ, नारियल (पसंद न हो तो नि डाळो ) काळु लोण (उपलब्ध न हो तो कुई बात नि ),तेल जीरु,गंदेला का पत्ता ( कढ़ी पत्ता, मीठी नीम बल)
6 एक छुटु प्याज बारीक कट्युँ
बणाणु कु सगोर--
चला तो शुरू कर द्यूला---
(पितळा का भांडा प्रयुक्त न करें बल )
आम साफ ध्वे कन छीली ल्यावा,
एक भांडा मां (पतीली या कढ़ाही) गर्म करी क तेल डाली जीरु, तेजपत्ता, हींग,कढी पत्ता,प्याज कु छौंक लगै वैमा छिल्यां आम डाल देवा ।
सभी मसाला व लोण डाळी की पकावा,ल्यासुण छौंक मां भी डाली सकदा मि पीसी की डल्नु छौं।
अब आम मुलैम ह्वे गेनी खूब गाढू रस तैयार ह्वे ग्ये अब गुड़ थै चूरी की डाळी देवा भली कै मिलावा चटणी तैयार च थोड़ा सा पकै की गैस फरै भूयां उतारी देवा ।
आपणी पसंद अनुसार सौंफ और नारियल मिलै ल्यावा जैथे पसंद नि त यनि खावा सुबेर शाम कै भी खाणु दगड़ी ।
यिं चटणी थै फ्रीज मां रखी की बिंडी दिन भी राखी सकदा खराब नि होंदी।
चटणी खाणा का फायदा---
कच्चु आम मां विटामिन बी 6 , विटामिन सी, कार्बोहाइड्रेट, आयरन जिंक और भी कई तत्व पये जांदिन ।
मधुमेह, एसीडिटी, कब्ज़, आदि दूर करदु ,प्रतिरक्षा प्रणाली मजबूत करणा मां सहायक, आँखु खुणि लाभदायक, गर्भवास्था मां विशेष लाभ देण वळी च एन्टीआक्सीडेंट तत्वों थै बढ़ादु जैसे अल्सर जनि बिमारी नि होंदी।
और एक होर खाश बात या च कि आम की चटनी खाणु से त्वचा खूबसूरत और आकर्षक चमकदार बणदी त बणावा अर खावा जी ।
-
Copyright @ विनीता मैठाणी 2021
उत्तरखंड का आयुर्वैदिक पारम्परिक भोजन पका कला , Recipe for Ayurvedic Traditional Cuisine of Uttarakhand , गढ़वाल का आयुर्वेदिक पारम्परिक पाक कला, कुमाऊं का आयुर्वेदीय पारम्परिक भोजन पाक कला निरंतर ;