Author Topic: Articles By Bhisma Kukreti - श्री भीष्म कुकरेती जी के लेख  (Read 575361 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

मधुर माथुर जाफरी : जैक कार्य से पश्चिम देशोंम  भोजन प्रसिद्ध ह्वे !

भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२०

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - ५
Cookbooks after  Independent  India  -  ५
s = आधी अ
-
   भीष्म कुकरेती
-
मधुर जाफरी नाट्य शिल्पी , फिल्मकार ही ना  अपितु  पाक कला रेसिपी लिखण वळ बि  छे।  भोजन कला संदर्भम मधुर की ' ऐन इंवीटीसन  टु   इंडियन कुकिंग' (१९७३ व अन्य संस्करण  )  पुस्तक प्रसिद्ध पुस्तक च। 
मधुर जाफरीs   जन्म  १३ अगस्त १९३३ कोन दिल्ली म माथुर कायस्थ  राय बहादुर राजबंश - श्रीमती काश्मीरन रानी क यख ह्वे।  पढ़ाई बाद १९५१ म मधुर थियटर से  सही माने म जुड़।  १९५३ म मधुर जाफरी ऑल  इण्डिया रेडिओ से जुड़।  १९५५ क करीब मधुर इंग्लैंड गे  अर  तख नाटकों म भाग ले।  १९५८ से १९६९ म मधुर जाफरी अमेरिकम राई। 
मधुर न बचपन अर दिल्ली म पढ़ाई करद कबि  भोजन नि पकाई छौ।  वो त लंदन म ड्रामा पढ़ाई बगत लंदन म मधुर जाफरीन भोजन पकान सीख।  मधुर किमान चिट्ठी म रेसिपी /पाक विधि भेजदि छे अर तै हिसाबन  मधुर जाफरी भोजन पकान्द  छे। 
१९६६ म न्यूआर्क टाइम्स म मधुर जाफरी क कुकिंग योग्यता बाराम  छप तो मधुर तै इंडियन कुकिंग पर पुस्तक लिखणौ  न्यूतो मील।  मधुर माथुरन अपण  मानक भिज्यां  रेसिपी क संकलन कार अर अमेरिकन किचन हिसाबेँ रद्दोबदल बी कार।   .
१९७३ म मधुर जाफरी क ऐन इन्विटेशन टु  इंडियन कुकिंग पुस्तक छप।  यांक अतिरिक्त मधुरन  तख मनहट्टन म कुकिंग  क्लास म पढ़ाई बि च। 
मधुर जाफरी न निम्न कुकरी /भोजन पाककला संबंधी पुस्तक छापिन -
१- ऐन इन्विटेशन  टु इंडियन  कुकिंग ' १९७३ - यीं  किताब तै  जेम्स बियर्ड पुरुष्कार मील।
२- माधुरी जाफरी'ज वर्ल्ड ऑफ़ ईस्ट वेजिटेरियन कुकिंग , १९८१ , जेम्स बियर्ड फॉउंडेशन पुरुष्कार
३- इ टेस्ट ऑफ़ इण्डिया , १९८८
४- मधुर जाफरी'ज कुकबुक : इजी। .. १९८९
५- इंडियन कुकिंग  १९८९
६- ये टेस्ट ऑफ़ फॉर ईस्ट ,१९९३ पुरुस्कृत
७- मधुर जाफरी'ज स्पाइस किचन , १९९४
८- मधुर जाफरी'ज इंडियन रेसिपीज , १९९४
९-इंटरनटेनिंग विद मधुर जाफरी ,१९९४
१०- मधुर जाफरी'ज  फ्लेवर ऑफ़ इण्डिया १९९५
११- कुकबुक फॉर फेमिली ऐंड  फ्रेंड्स , १९९५
१२- मधुर जाफरी'ज क्विक ऐंड इजी इंडियन कुकिंग १९९६
१३- दि मधुर जाफरी  कुक बुक ओवर ६५० इंडियन वेजेटेरियन। . रेसिपीज १९९६ 
१४- मधुर जाफरी'ज इल्लुस्ट्रेटेड इंडियन कुकरी
 अन्य   २०१९ तलक सब मिलैक  मधुर जाफरी क २९  कला पुस्तक प्रकाशित ह्वेन
मधुर जाफरी क अलग क्षेत्रों सेवा का बारा म कखि हैंक शीर्षकसे लिखे जालो। 
मधुर जाफरी क योगदान भारतीय भोजन को पश्चिम देशों प्रचार ऑप्टिम च अर हर भारतीय ये योगदान तै याद कारल अर मधुर जाफरी तै याद कार्ल।  भारत की सेवा  कार्य च। 

 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

 प्रसिद्ध कुकबुक लेखिका जुली साहनी : प्रत्येक महिला कुण प्रेरणा

भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२१

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - ६
Cookbooks after  Independent  India  - 
-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
 क्लासिक  इंडियन कुकिंग की लेखिका, भोजन कला अध्यापक , भोजन कला सम्पादिका ,  जूंली साहनी  की जीवनी करोड़ों महिलाओं तैं  प्रेरित करदी।
जुली साहनी क जन्म १६ अक्टूबर १९४५ म पूना म ह्वे।  जुलीक पिता क नाम छौ वेंकट रमण अर मांक  नाम पद्मा रंगनाथन। 
जुलीन बी इस सी (आर्किटेक्ट ) की डिग्री दिल्ली बिटेन १९६७ म कार।  जुलीन १९७० म  अर्बन प्लानिंग म मास्टर ऑफ़ साइंस न्यू आर्क से कार।
 सबसे पैल  जूलिया न न्यूआर्क सिटी क प्लानर रूप म काय कार।  फिर झुकाव भोजन कला तरफ गे।  अर फ़ूड कंपनयूं सलाहकार आदि कार्य कार। ार भोजन कला शिक्षिका रूप म प्रसिद्ध ह्वे।
 जुली साहनी क निम्न कूक बुक भौत प्रसिद्ध ह्वेन -
क्लासिक इंडियन कुकिंग (१९८० ) -  यीं   पुस्तक म सम्पूर्ण भारतीय भोजन पढ़ाण वळ कोर्स च। कुकबुक  पुस्तक म सौ से अधिक लाइन ड्राइंग छन जु  आधारभूत से शिक्षण दीणम कामयाब छन।  कुकबुक पुस्तक म मसाला , उप भोज्य पदार्थ व मुख्य पदार्थों क विवरण दिए गे।  क्लासिक इंडियन कुकिंग म  छुट सि भारत क मुगल  कुकिंग इतिहास बि  समाहित च।  या कुकबुक वास्तव म कुक बुक क्षेत्र म  उत्कृष्ट  कृति  च।   
जुली साहनी अन्य  कुकबुक पुस्तक छन -
२- क्लासिक इंडियन वेजिटेरियन ऐंड  ग्रेन कुकिंग
३-सेवरिंग इंडिया
४- इंट्रोडक्शन टु इंडियन कुकिंग
५- मुगल माइक्रोवेव :
६- इंडियन रीजनल क्लासिक्स
७-सेवरिंग स्पाईसीज ऐंड  हर्ब्स
८- इन माय मदर्स किचन
९- क्लासिक इंडियन वेजेटेरियन कुकिंग
१०-इंडियन हेरिटेज कुकरी। 
जुली साहनी न १९७३ म न्यूआर्क म इंडियन कुकिंग स्कूल की बि  स्थापना कार। 
जुली जन मनिख हरेक तै प्रेरित करदी कि  संभव च , संभव च , पूना म जन्मी नौनी न्यूआर्क म स्कूल खोल  सकदी  व कति  कुकबुक छपै सकदी
 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1
फूड स्टाइलिंगम (भोजन सजावटम)आम गलती
-
भीष्म कुकरेती
 
-
 फोटोग्राफी वास्ता हम लोग  भोजन सजावट करदां किन्तु अधिकतर कुछ आम गलती हूंदन जौं पर ध्यान आवश्यक च -
१-  बड़ी भारी थाली या प्लेटौ प्रयोग - बड़ी थाली /प्लेट /तस्तरी प्रयोग से भोजन छुट /कम  अनुभव  हूंद। या कढ़ाई गहरी अर भोजन कम दिखाण  बि गलती च। 
२- props या चीज वस्तुओं भीड़ - भौत सा लोक भोजन सजाणो  बान  आस पास  बिंडी / अधिक वस्तु /  प्रॉपर्टीज (props ) जमा  कर दींदन जु वास्तव म कन्फ्यूजन अधिक पैदा करद अर  भोजन क महत्व बि कम हूंद।
३-  खाणो खाणो बान  सजावट - भौत  बार क्या अधिकतर  समय  फूड  फोटोग्राफी समय भोजन इन धरे जांद  कि मेमानों बान  खाणा खाणो  भोजन टेबल म धरे जांद. वास्तव म भोजन फोटो क सही कोण  देखि धरण चयेंद।
४-  इकु  रंगो  भौत  सा वस्तु -  या एकी रंग भौत बार दिखाण भौत दैं फ़ूड स्टाइलिस्ट या फोटोग्राफर एक या द्वी कलर की वस्तु /भोजन बिंडी  धर दींदन।
५- धनिया /हरो हर्ब्स नि  धरण - भोजनम   हरा धणिया , पोदीना पत्ती , गंदेलो पत्ता , तुलसी पत्ता नि  रखण या  डळण।  जबकि हरा पत्ता ताजगी लांदन।
६- हरी सब्जी / पळ्यो  -खीर , झुळी - फाणु दिखाणम  जल्दबाजी या कल्पनाहीनता -  भौत से हरी भुज्जी, एकि जन दिखेंदन तो पछ्याणयौ  वास्ता यूंक  पत्ती /टहनी व् पत्ती फोटो म  नि  दिखाण . उनी फाणु -कढ़ी/झुळ्ळी, पळ्यो -खीर  इकजनि  दिखेंदन तो यूंको अवयव नि  दिखाण  गलती ही ह्वे।  यूंको अवयव /सामग्री अवश्य दिखाओ। 
७- बाड़ी/ झंग्वर   दिखाणम लापरवाही।  बाड़ी/झंगोरा  तै कलाएक्ट ढंग से दिखाण  चयेंद।  सबसे बढ़िया तरीका च पक्यूं  बाड़ी -झंग्वर  तै कटोरी म धारो मथि से कीटो /पटकाओ अर फिर उल्टो करी  प्लेट उंद  सावधानी से खैणे द्यावो। 
८- रंग सिद्धांत नि समझण - प्रत्येक रंग प्रत्येक रंग क दगड़ नि  फबद तो रंग सिद्धांत कि को रंग कै  रंगो दगड़  फबद  समझण  आवश्यक च।
९-   प्रॉपर्टी /वस्तु  गलत सलत  जगा म धरण  या वस्तु कखम कखम धरणो ज्ञान नि  हूण 
    फूड  फोटो याने  दर्शकों तै आँख्यूं  से खलाण . तो फूड स्टाइलिंग क छुट मुत मुट गलती सुधारण  आवश्यक च। 
-
Copyright @ Bhishma Kukreti , 2021



Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

फूड  फोटोग्राफी में भाप /गरम  भोजन    दिखाने के तकनीक

फूड  फोटोग्राफी म भाप या गरम  भोजन दिखाणो  गुर
फ़ूड  फोटोग्राफी वास्ता  फ़ूड स्टाइलिंग पर कुछ   ध्यान दीण  लैक बथ
 प्रभावशाली फ़ूड फोटोग्रॉफी वास्ता  फ़ूड स्टाइलिंग , भाग -१३
 Food  Styling for  Effective  Food Photography part -  13
जसपुर तैं  छायाचित्रों द्वारा प्रसिद्धि दिलाण वळ  फोटोग्राफर श्री चंद्र मोहन जखमोला तैं  समर्पित
-
   भीष्म कुकरेती
-
 भौत सा भोजन इन हूंदन जु  गरम गर्म ही भलो लगदन जन कि जड्डू मौसम म  चा , दूध या गरम गरम गुलाब जामुन  अथवा , पुलाव , बिरयानी या भात, पिजा , सूप, पकोड़ा   या अन्य भोजन। 
 यु भौत मुश्किल च बल फोटो खिंचद -खिंचद  भोजन गरम राओ अर  भाप दिख्ये  जाव।  किन्तु भाप दिखाण  जरूरी हो तो कुछ ट्रिक अपणाये  जांदन। कुछ भोजनों म   भापदार भोजन या भोजन से  धुंवा उठद  अधिकतर आनंद दायक ही हूंद।   किन्तु यु सरल नी  कि  भोजन पकणो दस बीस मिनट  बाद बी भोजन से भाप /धुंवा आंदो  रावो। 
भाप दिखाणो  या 'भोजन  गरम  च'  कु   आभास  दिखाणो सबसे सौंग  तरीका च  नेपथ्य म या  अगनै  (किन्तु कैमरा म नि   आवो )   अगरबत्ती या धूप   बत्ती धरे जाव अर तब जब उचित समय हो तो फोटो ले ल्यावो। 
ध्यान दीण  वळ  बत्त  च  कि  धुंवा भोजन से आवो तो कैमरा ऐंगल पर ध्यान विशेष हूण  चयेंद। 
 सर्वाधिकार @ भीष्म कुकरेती

 Food styling and Food Photography;  फ़ूड स्टाइलिंग और फ़ूड फोटोग्राफी , फ़ूड फोटोग्राफी हेतु फ़ूड स्टाइलिंग आवश्यकता; क्या उत्तराखंडी भोजन को भी फ़ूड स्टाइलिंग की आवश्यकता पडती है ?


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

फूड  फोटोग्राफी में रंग सिद्धांत प्रयोग

फूड फोटोग्राफी म रंग सिद्धांतो  उपयोग

-
उत्तराखंडी फ़ूड  फोटोग्राफी वास्ता  फ़ूड स्टाइलिंग पर कुछ   ध्यान दीण  लैक बथ
 प्रभावशाली    उत्तराखंडी फ़ूड फोटोग्रॉफी वास्ता  फ़ूड स्टाइलिंग , भाग -१४
   Food  Styling for  Effective  Uttarakhnad's  Food Photography part -  14
जसपुर तैं  छायाचित्रों द्वारा प्रसिद्धि दिलाण वळ  फोटोग्राफर श्री चंद्र मोहन जखमोला तैं  समर्पित
-
   भीष्म कुकरेती
-
          रंग सिद्धांत
-
   डिजाइन व  रंग मिश्रण याने दृश्य कलाऊँ  म रंग सिद्धांत  एक व्यवहारिक  मार्गदर्शनो  भाग हूंद।   
रंग सिद्धांत म प्राथमिक/मुख्य  रंग  चक्र  (Parimary Color Wheel ) , द्वितीय रंग  चक्र  अर  तृतीय रंग  चक्र  हूंदन।
प्राथमिक रंग   चक्र - लाल रंग  , नीला  रंग  अर  पीलो  रंग
द्वितीयक रंग चक्र  - बैंगनी , हरा , नारंगी
तृतीयक रंग चक्र - प्राथमिक व द्वितीयक रंग मिश्रण
  सद्भावी रंग   (complimentrary )  - यि  रंग वास्तव म   विरोधी रंग हूंदन  जु  एक दुसरा  दगड़  फबद  छन।
 सदृश्य रंग(Analogous ) -   रंग चक्र म एक हैंकाक बगल वळ  रंग
इकरंगा रंग  (Monochromic ) एकरूप को रंग यु वास्तव म रंग कु  छाया या shade  हूंद जनकि  लाल रमंग कु  shade कुण  गुलाबी रंग यपयोग हूंद। 
-
    रंग सिद्धांतौ  खाद्य छायाचित्र म उपयोग
-
 भोजन म रंगौ  बड़ो महत्व हूंद।   भोजनौ  रंग से  कतना  इ  भावना उतपन्न हूंदन अर भूख जगाणम कामयाब हूंदन। 
 
सद्भावी  रंग या Complimentry  colors
-
पीलो अर बैगनी
पीलो -वि -लाल
नारंगी - नीलो
लाल - हरा
नीला हरा - लाल नारंगी
पीला हरा अर लाल बैगनी
-
अनुरूप या Analogous  color -
पीला -पीला हरा - हरा
बैगंनी -लाल -लाल बैंगनी
लाल -लाल नारंगी - नारंगी
नीलो -नीलो बैंगनी - बैगनी
एक रंगी फ़ूड फोटो म
निष्पक्ष नेपथ्य या प्लेट या एकजनि रंग बी भोजन तै महत्वपूर्ण बणाई  दीन्द। 





 सर्वाधिकार @ भीष्म कुकरेती

 Uttarakhand  Food styling and Food Photography;  फ़ूड स्टाइलिंग और फ़ूड फोटोग्राफी , फ़ूड फोटोग्राफी हेतु फ़ूड स्टाइलिंग आवश्यकता; क्या उत्तराखंडी भोजन को भी फ़ूड स्टाइलिंग की आवश्यकता पडती है ?


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1
 तरला दलाल :  महिलाओं  कुण  प्रेरक चरित्र

भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२२

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - ७
Cookbooks after  Independent  India  - 
-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
तरला दलाल एक प्रसिद्ध रेसिपी लेखिका, कुक प्रदर्शनीकार व शेफ बि  छे।  तरला दलाल एक प्रेरणादायक व्यक्तित्व छे। 
तरला दलाल न सबसे पैल १९७४ म द प्लेजर ऑफ़ वेजिटेरियन कुकिंग।  वैक बाद १०० पुस्तक प्रकाशित ह्वेन।
तरला दलाल क जन्म पुणे म ३ जुलाई १९३६ म ह्वे अर  कैलाशवास २०१३ म ह्वे।
तरला दलाल न कुकिंग क्लास की शुरुवात १९६६  बिटेन शुरू कार। तब यु  वाक्य शुरू ह्वे "यदि तुम अपण  बेटी ब्यौ कराण चाणा तो तरला दलाल की क्लास म भ्याजो"
तरला क विशेष कुक बुक छन -
द कम्प्लीट गुजराती कुक बुक
नो योर फ्लॉवर्स
इटालियन कुकबुक
हेल्दी ब्रेकफास्ट
सैंडविचेज
करीज  ऐंड कढीज
चिप्स ऐंड डिप्स बेक्ड डिशेज
पंजाबी खाना
डिलिशियस डाइबिक रेसिपीज
इनि १०० तक पुस्तक छन।
तरला दलाल तै कथगा ी पुरुष्कार मिलें अर  भारत सरकारन  २००७ म पदम् पुरुष्कार से समान दे। 


 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन, भारत म स्वतन्त्रता बाद कुक बुक्स प्रकाशन


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

ऋतु डालमिया :  प्रसिद्ध व चर्चित महिला कुकबुक लेखिका
-
 भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला
भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  - २३

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - 8
Cookbooks after  Independent  India  -  8

-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
 ऋतू डालमिया केवल भारतीय  कुकबुक  का वास्ता इ  प्रसिद्ध नी अपितु समलैंगिक आंदोलन वास्ता बि चर्चित व्यक्तित्व च।  प्रसिद्ध ऋतू डालमिया क दिल्ली म प्रसिद्ध इटालियन रेस्ट्रॉन्ट 'DIVA'  च।  जो २००० म खुल छौ। 
 ऋतू डालमियस जन्म १९७३ म  मारवाड़ी परिवार म कोलकता म ह्वे।  शुरुवात म १६ सालक करीब ऋतू तै अपण पैतृक व्यापर 'मार्वल्स' म प्रवेश करण पोड़ जानक बान  ऋतू तै इटली भ्रमण को मौका मील अर  ऋतू क झुकाव इटालियन भोजन का प्रति ह्वे।  ऋतू न इटालियन होटल हौजखास दिल्लीम  २२ की उम्र म ख्वाल  पर होटल नि  चौल  अर  तीन साल उपरान्त बिचण पोड़।  सन १९९६ म ऋतू डालमिया लंदन गे अर  उ ख एक भारतीय भोजनालय 'फाइन डाइनिंग 'नाम से भागीदारी म खोली , होटल हिट राई।  ऋतू भारत आयी अर  कैटरिंग व्यापर म बि  लग। २०११  म इटली सरकारन ऋतू डालमिया तैं  पुरस्कृत बी कार। ऋतू फ़ूड कंसल्टेंट बि च।
  ऋतू डालमिया न निम्न पुस्तक छपिन -
इटालियन खाना , २००९
इटालियन डिनर पार्टी
इटालियन खाना : डिजर्ट
इटालियन खाना : वेजिटेरियन
ट्रैवलिंग दिवा
दिवा ग्रीन
 एक बहुचरित्र  वळी  व्यक्तित्व क  योगदान भारत म इटालियन भोजन तै प्रचलित करण म भौत  च। 

 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन, भारत म स्वतन्त्रता बाद कुक बुक्स प्रकाशन , भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला जारी , भारतीय महिलाओं द्वारा प्रसिद्ध कुकबुक प्रकाशन


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1
पदम श्री बिकलीस लतीफ : एक सामजिक कार्यकर्त्री अर  कुकबुक लेखिका
-
 भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला
भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२४

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - ९
Cookbooks after  Independent  India  -  9

-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
पदम् श्री बिकलीस  लतीफ एक स्लम्स विकास हेतु  प्रसिद्ध सामजिक कायकर्त्री व कुकबुक लेखिका छे।  भारत सरकार न बिकलीस लतीफ की सामजिक कार्य हेतु पदम् श्री पुरुस्कार दे। बिकलीस भूतपूर्व एयर मार्शल लतीफ की जीवन संगनी छे।
 बिकलीस को जन्म  हैदराबाद का नबाब  परिवार अली यावर जंग क  घौर  सन  १९३१ म  ह्वे  ार देहावसान सन २०१७  म ह्वे।  युवा अवस्था से पैली बिकलीसक ब्यौ  एयर कमांडर लतीफ क दगड़  ह्वे  गे  छौ।
बिकलीस को नाम सामजिक कार्य म तो छैं  इ  च अपितु आंध्र भोजन तै प्रसिद्धि दिलाण  म बि  च। 
सन  १९९९ म बिकलीस की  असेंसियल आंध्रा कुक बुक प्रकाशित ह्वे।  असेंशियल ऑफ़ आंध्रा कुकबुक ३३० पृष्ठों  की  च। 
वास्तव म या पुस्तक हैदराबादी मुघलाई भोजन व तेलंगना भोजन पाक शैली  हेतु भौत काम की पुस्तक च।  पुस्तक म आंध्र क सांस्कृत व धार्मिक भोजन पाक कला पर भी केंद्रित पुस्तक च। पुस्तक म लगभग २००  भोजन रेसिपी संग्रहित छन।  असेंसियल आंध्रा कुक बुक पुस्तक की भाषा सरल च व जल्दी समज म आण  वळि  भाषा च। 
 

 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन, भारत म स्वतन्त्रता बाद कुक बुक्स प्रकाशन , भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला जारी , भारतीय महिलाओं द्वारा प्रसिद्ध कुकबुक प्रकाशन , प्रसिद्ध महिला सेफ


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1
नीता मेहता : ४००  कुकबुक  प्रकाशन  वळि  प्रतिष्ठित लेखिका 
-
 भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला
भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२५

भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - १०
Cookbooks after  Independent  India  -  10

-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
नीता मेहता  भारतीय भोजन रेसिपी  संसार म एक बड़ो नाम च।  नीता मेहता क नाम मीडिया , भारतीय भोजन पकाण विधि /कलनिरी , कुकिंग क्लासेज , होटल मालकण , टेलीविजन शो म जज आदि आदि अर नीता मेहता क झोली म ४०० लगभग कुकबुक प्रकाशित छन अर  ६० लाख सी बिंडी कुकबुक पुस्तक बिकिन।  नीता  मेहता तै सन  १९९९ म नीता मेहता तैं  'फ्लेवर्स ऑफ़ इंडियन कुकिंग ' पुस्तकौ  कुण  बेस्ट एसियन कुकबुक को पुरुष्कार बी मील। 
नीता मेहता क  दिल्ली म क्लनिरि एकेडमी च जु  वींन  सन  2001  म खोली। 
नीता मेहता का कुछ कुकबुक निम्न छन जु  अति प्रसिद्ध ह्वेन-
इंडियन कुकिंग विद  ऑलिव आयल
वेजिटेरियन  चाइनीज
जीरो आयल कुकिंग
डाइबिटीज डेलिकेसीज
रेसिपीज फॉर चिल्ड्रन
बेस्ट ऑफ़  चिकन ऐंड पनीर
स्टेप बाई स्टील लिबेनीज कुकिंग
नीता मेहता 'ज थाई कुकिंग
स्टेप बाई स्टेप मैक्सिकन कुकिंग
माइक्रोओवन कुकिंग
इनि  ४०० तक पुस्तक छन। 
नीता मेहता तै भौत सा पुरूस्कार मिल्यां  छन।
नीता मेहता क कार्य प्रत्येक गृहणी तै प्रेरणा दींद बल महिला प्रत्येक क्षेत्र म प्रसिद्धि पायी सकदन। 
 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन, भारत म स्वतन्त्रता बाद कुक बुक्स प्रकाशन , भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला जारी , भारतीय महिलाओं द्वारा प्रसिद्ध कुकबुक प्रकाशन , प्रसिद्ध महिला सेफ , भारत में महिलाओं  का कुकबुक प्रकाशन में योगदान , स्वतंत्रता पश्चात महिलाओं द्वारा कुकबुक प्रकाशन


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,224
  • Karma: +22/-1

मिसेज बलबीर सिंह : कुकबुक लेखिका जैन सैकड़ों तै प्रेरित कार


 भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला
भारतम म पाक शास्त्र ग्रंथ रचना इतिहास   भाग  -२६
  Cookbooks  Publicatins in India  series - 26   
भारतम  स्वतंत्रता उपरान्त    कुक  बुक प्रकाशन को ब्यौरा  भाग - ११ 
Cookbooks after  Independent  India  -  11
-। 
संकलन -भीष्म कुकरेती
-
 मिसेज बलबीर सिंह एक  सरयू ळ , रसोई अध्यापिका , रसोई पाक सलहाकार , कुकबुक लेका व टीवी कमेंटेटर छे।  मिसेज बलबीए सिंहन सैकड़ों महिलाओं तै कुक बणनो  अर रसोई लेख लिखणौ प्रेरित कार।
मिसेज बलबीर सिंह का जन्म पंजाब म १९१२ म ह्वे  छौ।  लंदन बटें १९५५ म मिसेज बलबीर सिंहन कुकिंग म ग्रेजुएशन की डिग्री पायी।  सन १९५५ ब्रिटेन मिसेज बलबीर सिंहन दिल्ली म भोजन पाक कला व्  घर व्यवस्था की शिक्षा  दीण  शुरू कार। ४० वर्षों तक मिसेज बलबीर सिंहन कुकिंग पढ़ाई। 
 सन १९६१  म मिसेज बलबीर सिंह न मिसेज बलबीर सिंहज इंडियन कुकरी पुस्तक  लंदन बिटेन प्रकशित कार।  मिसेज सिंह न भौत सा कुकरी लेख बी प्रकाशित करिन।  १९९४ म मिसेज बलबीर सिंह की कॉन्टिनेंटल कुकरी फॉर इंडियन होम्स
  भारत से भैर भारतीय भोजन तै प्रसिद्धि दिलान म मिसेज बलबीर सिंह को बड़ो हाथ च। 
मिसेज बलबीर सिंह तै भौत सा  सरकारी व  गैर सरकारी संस्थानों से पारितोषिक व प्रशस्ति पत्र बि मिलेन।  फ़ूड नेटवर्क जज साइमन मजूमदारन मिसेज बलबीर सिंह तै जूलिया चाइल्ड या मिसेज बीटोन ऑफ़ इण्डिया की उपाधि दे।
मिसेज बलबीर सिंह की लाखों प्रति पुस्तक बिकेन।  सैकड़ों  प्रसिद्ध कुक मिसेज बलबीर सिंह का शिष्य शिष्या रैन। 
सन १९९४ म  मिसेज बलबीर सिंगक देहावसान पर सैकड़ों शिष्यों व शिष्याओं न मिसेज बलबीर सिंह तै भावभीनी श्रद्धांजलि दे।  -

 सर्वाधिकार@ भीष्म कुकरेती
भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास; ब्रिटिश राज में  भारत में पाक शास्त्र / cookbooks  ग्रंथ इतिहास;    ग्रंथ इतिहास;  श्रृंखला जारी रहेगी , Cookbooks in British Period in India ; भारत म ब्रिटिश युग म पाक शास्त्र  ग्रंथ प्रकाशन, भारत म स्वतन्त्रता बाद कुक बुक्स प्रकाशन , भारतीय महिलाऊं  द्वारा कुकबुक प्रकाशन श्रृंखला जारी , भारतीय महिलाओं द्वारा प्रसिद्ध कुकबुक प्रकाशन , प्रसिद्ध महिला सेफ , भारत में महिलाओं  का कुकबुक प्रकाशन में योगदान , स्वतंत्रता पश्चात महिलाओं द्वारा कुकबुक प्रकाशन


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22