Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 181200 times)

Bhishma Kukreti

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आज च लौकी कि पूरी
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संकलन --बिमला रावत
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सामग्री ---
लौकी (कुमलि )
आटू ,
लूंण ,
मर्च ,
हल्दी ,
अजवायन , थो
ड़ी सी हींग , रिफाइन्ड /सरसों कु तेल ( तलणा कुण )

बणांणा कु ब्यूंत -- लौकी ते ध्वैकी छील ल्यावा।कद्दुकस
कैरकि अटेर लियां और वे पाणीन आटू गूंदण । आटू
मा कद्दूकस कीं लौकी अर सब्बी मसल (लूंण , मर्च , हल्दी , अजवाइन , हींग )मिले दींण और पूरी आटू गूंद ल्यावा ।कडै गैसम चढै तेल डालिक खुब गरम हुंण दींण।
तब तक पूरी बेल ल्यावा और तेल गरम हुंण बाद पूरियों ते तली ल्यावा । गरम लौकी कि पूरी चटनी , अचार , कद्दू कि सब्जी , दही दगड़ि खावा और बतावा कनु स्वाद च ।
छुट्ट बच्चों ते पौष्टिक लौकी यन के खिले सकदा और बड़ों थें भी जु लौकी खांण ...।


Bhishma Kukreti

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 लगड़ी पकाणौ सगोर (recipe  Gadhwali style lagadi )
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अनिता ढौंडियाल कोटद्वार
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सामान –
मनिख - द्वि माबतू कु
एकं कटोरी आटू,
एक बड़ू चम्मच सूजी,
आधा चम्मच बेसण
आधि कटोरी चिन्नी
एक छोटू चम्मच मोटू सौंफ,
एक कटोरी दूध
बणाणू सगोर (रेसिपी )
सब्या सामान एक बड़ा कटोरा मा डालिकि अच्छी तरह मिलावा
अब दूध अर जरुरत क अनुसार पाणी डालिकि घोल तैयार करा
आधा घंटा ढकि रख द्या
अब घोल तैं अच्छी तरह मिलावा
तवा गरम करा एक छोटु चम्मच तेल डालिकि द्वि बड़ा चम्मच घोल डालिकि भितर से भैरकु गोल गोल घुमैकि आराम से फैलावा, घोल फैलौंण तक झौल कम रखण
हैंकि तरफ़ फरकैकि जरा तेल लकैकि सेका
पथला पथला बणौंणें कोशिश करा
ल्या ह्वेगी तैयार
गरम चा दगड़


Bhishma Kukreti

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आमेक चटेण (कुमाऊंनी) रेसिपी
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सुमीता प्रवीण
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सौमान
एक दाण काच आम
एक चमच जीर
लासन पांच ख़्वाट
थोड़ हरीं धणी
थोड़ पुदीन
लूंण
तरीक
आम कें छिल भे, ध्वे भेर काट लियो। सिल बट्ट में जीर,लासन पैली पिस ल्यो। आम हरीं धणी, पुदीन लूंण दगड़ी पिस लियो । वी बाद मडुआ रवाट दगड़ी खावो। मिक्सी में उस सवाद नी ऊन जतुक भल तो सिल में पिस भेर हुन्छ।
फोटोग्राफर छन श्रीमती निर्मला बर्थवाल ज्यु।
सुमीता प्रवीण
मुबंई
फोटो साभार : निर्मला बडथ्वाल


Bhishma Kukreti

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पालंग बैगण विद लौकी (कुमाऊंनी)
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चार जणने लिजी
एक गड्डी पालंग
एक बैंगण
एक चौथाई लौकी
एक पुर लसणक फांक
द्वि लाल पुरी मिर्च
द्वि हरीं मिर्च
तीन ढाढ़ सरसोंक तेल
लूंण स्वादानुसार
तरीक
पालंग ध्वे भेर पतवा पतव काट लियो। बैंगण, लौकी ले नान- नान टुकड़न में काट लियो। सरसों तेल गरम कर भेर उमें लसण मिश्यूँण के काट भे डाल दियो। लाल, हरीं मिर्च डाल भेर वीमे पैली लौकी हौर बैगण वी मथोल में पालंग डाल भेर ढाक लगा दियो। किलेकि पालंगक रसेल साग भली कें पाक जां। थोड़ देर बाद वीमे लूंण डाल भेर हिले लियो। अब भली के मिश्यूँण आग में लटपट हुण जाणे पकावो। भात दगड़ी भलोभल हलु जस हूँ यो साग। सवाद की तो बात नी कवो बिल्कुल पहाड़ी पालंग जस हुन्छ।
सुमीता प्रवीण
मुबंई


Bhishma Kukreti

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छोला, आटा कु हल्वा, परोठां और प्याज़ निंबू अर मिर्च कु ठुंगार
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उषा बिज्लवाण- देहरादून।
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मन्खी १।
समै- आधा घण्टा सामग्री-
१ कटोरी काबली चणा उबल्यां,
प्याज़,
लसण,
हरी मिर्च,
आदा ,टमाटर कु पेस्ट ,
आधा चम्मच कशमिरी लाल मिर्च
 लोण स्वादानुसार ,
थोड़ा सा हरू धणिया १ चुटकी हींग ,
तेल २ चम्मच
१/२ कटोरी आटु भुन्यू ,
१ गिलास का लगभग दूध,
१/२ कटीरी चीनी,
१/२ कटोरी घ्यू ,
२बदाम कट्यां ,
१प्याज़ ,
१ हरी मिर्च ,
निंबू।
विधी- गैस खोलीक कढै रखा तेल डाला गरम होण पर हींग डाला अब पेस्ट डाल द्या खूब भुना जब तेल छोडण लगलू तब छोला डाल द्या १० मिनट बाद बन्द कर द्या छोला तैयार ।। अ हल्वा - गैस म कढै रखीक घ्यू डाला गरम होण पर आटु डाला खूब भुना भुरा होण पर दूध डाला घ्यू छोडण तक भुना चीनी डाला थोड़ा और भुना तैयार छ हल्वा बौल पर निकालीक बदाम से सजै द्या। साथ मा प्याज़ हरी मिर्च अर निंबू कु ठंगार
सर्वाधिकार @ usha बिजल्वाण , देहरादून

Bhishma Kukreti

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आयुर्वेदिक स्वादिस्ट भिंडी पसन्दीदा,
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Saroj sharma Sahranpur
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छवटि छवटि भिंडि ल्याव आवश्यकतानुसार
प्याज 2 बड़ा
टमाटर 2 बड़ा
लासण 5फोली
अदरक 1 इंच
मसला आवश्यकतानुसार कम ज्यादा जन खंदौ
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बणाण कु सगोर
भिंडी ध्वै कि 2 टुकडो मा काटिक
तेल मा तल दयाव थोड़ा लूण डालिक
जब मुलायम ह्वै जाव एक बर्तन मा निकालिक अलग धैर दयाव
प्याज भी 4 टुकड़ों मा काटिक वै कि परत अलग अलग कैरिक धारा
टमाटर भि मोटा काटिक अलग धैर दयाव
लासण अदरक थिंचिक रखवा
अब कढ़ै मा तेल गरम कैरिक जीरू हींग तड़कावा वै मा थिचयू अदरक लासण डालिक भूना अब प्याज भी डालिक भूना जब तक पारदर्शी ना हवै जाव अब टमाटर डालिक भूना
टमाटर गलण दयाव, अब तली भिंडी भि डाल दयाव मसला आवश्यकतानुसार मिलाव (हल्दी मर्च धणया नमक)अच्छे से भूनिक गैस बंद कैर दयाव, रववटी दगड परौसा।
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सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा


Bhishma Kukreti

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मखाना कि खीर
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संकलन -- बिमला रावत

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खीर च चार लोगों वास्ता
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सामग्री -- मखाना (100ग्राम )
कस्टर्ड पोडर ( डेढ़ चमच ),दू
ध (1 पाव )
चीनी (100grm)अपणु स्वादानुसार ,
एक चमच घी ,
काजू , बादाम , किशमिश
समय -- 20 - 25 मिन्ट
बणांणा विधि --- कडै मा घी गरम कन। वैमा मखाना
मिठ्ठी आँच मा रोस्ट कन और रोस्ट
हुंणा बाद एक गिलास पाणी डालिक पकण दींण
पोडर मिले द्यावा । जब पाणी कम्म ह्वे जा तब दूध डलण और कम आँच मा पकाण और दगड़ि उम्लि ठण्डु
दूध मा कस्टर्ड पोडर घोलिक डाल द्यावा और चिन्नी भि डाल दींण और पाँच मिन्ट पकण द्यावा । गैस बन्द कैर दियां और भिम उतारी कुन काजू , बादाम और किशमिश
न सजै द्यावा ।
कस्टर्ड पोडर एमा मिल्कमेड क काम करद । जैशे खीर दडबडी अर लट्पटि बणं दि ।
आवा खीर खांणां कुन ।
@बिमला रावत (ऋषिकेश )
उत्तराखण्ड


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केरला स्टाईल आम नारियल चटणि
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सरोज शर्मा सहारनपुर (चटणि शोधार्थी)

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1 नरयूल कस ल्याव 1/2 कच्चू आम बारीक काट ल्याव
2 हैर मर्च काट ल्याव
लूण स्वादानुसार
पाणि प्रयोगनुसार
तड़का खुण
1 छवटु चम्मच तेल
1/2 छवट चम्मच राई
1 सुखीं लाल मर्च तोड़ ल्याव
थोड़ा-बहुत कड़ी पत्ता
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सगोर /पकाणो  विधि –
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सरया सामग्री तैयार कैर ल्याव एक मिक्सर जार मा सरया सामग्री डालिक पीस ल्याव
बाउल मा निकालिक लूण मिलाव
अब एक पैन मा तेल गरम कैरिक राई तड़काव अब ये मा कड़ी पत्ता सुखीं लाल मर्च डालिक 10 सेकंड बाद गैस बंद कैर दयाव
ये तड़का थै चटणि मा डालिक
कच्चा आम का टुकड़ों से सजाव
मसाला डोसा फिल्टर काँफी क दगड़ परोसा
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सर्वाधिकार @ सरोज शर्मा, सहारनपुर (चटणी शोधार्थी)


Bhishma Kukreti

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बहुत कम चीजों से बणी गढवाली कुल्फी
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सरोज शर्मा सहारनपुर

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सामग्री 2 आमु कु गूदा,
कार्न फ्लार 2 चम्मच ,
1/2 कटोरी चिन्नी
दूध 1/2 लीटर
बदाम पिस्ता काजू -थोड़ा-बहुत ,कटयां
विधि
कड़ै मा दूध थोड़ा-बहुत खिटावा
अब कार्नफलार दूध मा घोलिक मिलाव गुरमुल नि बणण चैद लगातार चलांद राव गाडू ह्वै जाल
अब वै मा आम कु गूदा मिक्सर मा पीसिक अचछे से मिलाव,चीनी भी डाल दयाव, बदाम ,काजू, पिस्ता, ,भि डाल दयाव, थोड़ा-बहुत बचा कि राखवा, सजावट खुण,
अब प्लास्टिक का कुई भि डब्बा या कुल्फी मोलड मा डालिक फ्रीजर मा 3 घन्टा जमाव,
3 घन्टा बाद निकालिक दुबरा मिक्सर मा चलाव
और फिर फ्रीजर मा धैर दयाव, 8 घंटा बाद तैयार ह्वै जालि, ऊपर से बदाम पिस्ता काजू सजाव। खुद भी खावा और थै भी खिलावा
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सर्वाधिकार @ सरोजशर्मा , सहारनपुर

Bhishma Kukreti

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नीर भुर्जी।  गढवाली शैली की  रेसिपी
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संकलन – ऊषा बिजल्वाण

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 मन्खी २।
समै- १५ मिनट।
सामग्री-
पनीर १ कटोरी मैश कर्यूं ,
 प्याज़ १ मीडियम बरीक कट्यूं,
२ हरीं मिर्च कटीं, लोण स्वादानुसार,
२ चम्मच तेल,
टमाटर १,
हरू धणिया थौड़ा सा ,
 हल्दी, धणिया १/२ , १/२ चम्मच
विधी- गैस खोलीक कढै रखा तेल डाला गरम होण पर जिरू डाला अब हींग डाला प्याज़ डाला थोड़ा भुना हरी मिर्च डाला टमाटर डाला लोण डाला थोड़ा भुना अब हल्दी अर धणिया पौडर डाला हरू धणिया डाल द्या अब पनीर डाला थोड़ी देर चला तैयार छ पनीर भुर्जी
सर्वाधिकार @ संकलन – ऊषा बिजल्वाण


 

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