Author Topic: Delicious Recepies Of Uttarakhand - उत्तराखंड के पकवान  (Read 181418 times)

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
महाराष्ट्रियन हैर मर्च क ठेचा चटणि रेसिपी
-
भारत चटणि यात्रा-29
-
सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी )
15 हैर मर्च
10 फोलि लासण
1 चम्मच तेल
1/2 चम्मच राई
1=2 चम्मच हींग
लूण स्वादानुसार
सगोर
सबसे पैल हैर,मर्च लासण, लूण खरल म कूट ल्याव
निकालिक अलग धैर दयाव
तड़का पैन म तेल गरम कैरिक राई तड़काव, हींग भी डालिक गैस बंद कैर दयाव ये तड़का थैं
मिश्रण म डालिक मिलाव ह्वै गै तैयार, भाखरी और चा दगड परोसा


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
काखड़ी का पकोड़ा।

उषा बिज्लवाण - देहरादून।
सामग्री-
काखड़ी १ बरीक कटीं, आदू १ छोटु टुकड़ू, २ कली लसण, हरी मर्च ५ कटीं, प्याज बरीक कट्यूं, बेसण १/२ प्याली, चौंलौ कु आटु १ कप, बेकिंग सोडा चुटकी भर, अजवैण १ छोटु चम्मच, गरम मसालू १/१ चम्मच, जीरा पौडर १/२ चम्मच , धणिया पौडर १/२ चम्मच, तेल हिसाब से, लोण आवश्यकतानुसार,

विधी-
लसण, आदा और मर्च कु पेस्ट बणै द्या काखड़ी तै अच्छा से ध्वैक दुया किनारा काट द्या बरीक काट द्या एक भांडा पर तेल छोड़ीक सब सामग्री मिलै द्या गैस खोला कढै रखीक तेल डाल द्या गरम होण पर पकोड़ा तला गरम गरम हरी चटणी दगड़ी परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
बेसण क लड्डू
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
-
सामग्री
500 ग्राम बेसण
घीयू 200 ग्राम
बूरा या पिसीं चिन्नी 300 ग्राम थोड़ा कम ज्यादा भी ह्वै सकद
ड्राई फ्रूट मर्जी हवाव त बरीक काटिक
रेसिपी
बेसण मवाट तला कि कढ़ै म कम आंच पर बिना घी कु हल्की आंच पर भून ल्याव जब थोड़ा-बहुत भुने जाव त घी डालिक भून ल्याव हल्का भूरा हुण तक ये मा कटयां ड्राई फ्रूट भी डालिक भून ल्याव गैस बंद कैर दयाव जरा ठंड हुण दयाव
अब ये म बूरा मिलाव हथल अच्छी तरह से मसल ल्याव, घी कम ह्वा त गरम कैरिक और डालिक द्वी हथल दबा दबा कि लड्डू बोच ल्याव
भौत आसान च सवदि लड्डू बणाणा।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
कोल्हापुरी झटका चटणि ( लाल मर्च ठेचा )
-
कोल्हापुरी झटका चटनी रेसिपी
-
चटणि यात्रा- 30
-
सरोज शर्मा ( चटणि शोधार्थी )
-
सुखीं साबुत लाल मर्च-50 ग्राम
तेल एक चम्मच
हींग अधा छवट चम्मच
लासण पिसयू 1 चम्मच
अदरक ,एक इंच ,अमचूर एक चम्मच, निंबू अधा चम्मच गरम मसाला अधा चम्मच लूण स्वादानुसार धणया एक चम्मच
सगोर
मर्च का डंठल निकाल ल्याव
अब एक पैन मा तेल गरम कैरिक वै मा सुखीं साबुत लाल मर्च भून ल्याव, हींग डाल दयाव अब उतारिक ठंड हुण दयाव
दरदरू पीस ल्याव यै मा लासण, अदरक, अमचूर ,लूण,गरम मसला, धणया पौडर डाल दयाव निंबू निचोड़िक डाल दयाव बचयूं तेल डालिक मिक्सर मा पीस ल्याव ह्वै गे तैयार।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढवाली   उड़द दल रेसिपी
-
गिरीश  ढौंडियाल
-
चार लोखु खुण।
समय 2 घन्टा।
मुख्य वस्तु च पाव भर उडद की दाल। थोड़ा राजमा भी डाल सकदौ।
तब पाणी।
उडद की दाल थैं पाणी से धवेइ के रात भर भिजा दीण।
सुबेर उठी क दाल कुकर मां डालिक 6-7 सिटी बजण दीनीं।
जब तक कुकर ठन्दू हूंद तब तक दूसरा गैस पर घी मां जीरु भूनिक प्याज भुंजण फिर द्वी टमाटर बारीक काट के दलणी वे मां अच्छी मात्रा मां पिसयुं अदरक लसन कु पेस्ट डाल दीं। जब प्याज, लसन अर अदरक अच्छा से भुजे जाला तब कुकर की दाल थैं ये मसाला मां डाल दीण। पाणी अच्छी मात्रा मां हूना चैन्द। खूब अच्छी तरह से हल्की आंच पर कम से कम एक-डेढ़ घन्टा थडकण दींण अर कम से कम 4 चम्मच मलाई भी डलण। बीच बीच में दाल थैं कड़छी से चलाणु रैंण ताकि दाल कढ़ाई मां नि लग।
इन पकीं दाल मां फिर एक बार घी जीरा कु तड़का दे दींण।
ल्याव स्वादिष्ट उडद की दाल त्यार च। भात दगड खाओ।

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
साबूदाना का पकोड़ा।

उषा बिज्लवाण- देहरादून।
सामग्री- हरीं मर्च १ , २ , २ उबल्यां आलू, १ चौथाई प्याली मूंगफली, १ कटोरी आटू, सेंधा लोण स्वादानुसार, जीरू १/२ चम्मच, १/२ टमाटर कट्यूं, थोड़ा धणिया पता कट्यां, तेल तळण तक
 विधी-
एक भांडा पर तेल छोड़ीक सबी सामग्री मिलै द्या खूब अच्छी तरौं फेंटा गैस मा कढै रखा तेल डाला हल्की आंच पर गरम करा अब पेस्ट कू टिकिया जन आकार दीक तल ल्या करारा होण तक तला निकाला अर गरम गरम परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
गढ़वाली  शैली का खांडवी रेसिपी
-
सरोज शर्मा सहारनपुर बटिक
-
सामग्री
बेसण 500 ग्राम
हल्दी 1/2 चम्मच
लूण स्वादानुसार
लाल मर्च पौडर 1 चम्मच
हींग 1/4 चम्मच
नरयूल घिसयू
अजवैण 1 चम्मच हथ ल मसली कि
अदरक लासण हैर मर्च पिसयू
सगोर /विधि /रेसिपी
बेसण म सबया सामग्री मिलाव
पाणि डालिक पतलु कैरिक छाण ल्याव
छणन से यी फायदा च गुठली और अदरक लासण क छवट छवट पीस भि नि राल
अब एक नौन स्टिक पैन म ई घोल पकाव
लगातार चलांद राव गुठलि नि बणण चैंद
जब गाढ़ ह्वै जाव उल्टी थाली या स्लैब मा पतल पतल फैलाव, घी से ग्रीस नि कन ठंडु हूण दयाव
अब एक पैन मा तेल, तिल, हैर मर्च कटीं ,कढ़ी पत्ता डालिक तड़काव ,ये थै फैलयू घोल मा फैलाव ,थोड़ा-बहुत बचा ल्याव अब चककू ल ये म लम्बाई म चीर दयाव, अब हथल गोल गोल कैरिक रोल बणाव, सबया इन्नी बणा ल्याव
एक प्लेट म धैरिक ऊपर से बाकी बचयू तड़का भी डालिक, घिसयूं नरयूल भी छिड़क दयाव हवै गे तैयार।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
कश्मीरी लटपट काले चने।

प्रदीप का रसवाड़ा बिटिन- देहरादून।
सामग्री- काला चणा देसी रात भर भिगोयां ३००ग्राम, ताजी दै १५० ग्राम, २ बड़ा प्याज, २ बड़ा टमाटर, १२ लसण कि कली, आदू २ ईंच, हरी मर्च २ थोड़ा सा हरू धणिया, २ तेज पता, ४ लौंग, १ बड़ी इलायची, १ टुकड़ा दाल चीनी, लोण स्वादानुसार, १ चम्मच पिसीं सौंफ, १ चम्मच जीरू, १ चम्मच धणियां पौडर, १/२ चम्मच गरम मसालू, १ चम्मच कश्मीरी लाल मर्च।
विधी-
गैस मा पैन रखा तेल डाला गरम होण पर जीरु , तेजपत्ता, लौंग बड़ी ईलाइची, दाल चीनी डाला थोड़ा भुनणा का बाद प्याज कसीक डाला गुलाबी होण तक भूना लसण, आदा,हरी मर्च कु पेस्ट डाला २ मिनट भुना अब सौंफ छोड़ीक सब मसाला डाल द्या तेल छोडण तक पका अब चणा डाला आवश्यकतानुसार पाणी डाला १० मिनट तैं पका अब दै अर सौंफ तै खूब फेंटा अब चणौं मा डाल द्या ५ मिनटऔर पका हरा धणिया न सजै द्या पुरी और परोठों गेल परोसा

Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
#पक्याँ_देशी_आम_कु_साग
-
अंजना  कंडवाल
-
(द्वि मबतों कुन)
#सामग्री_अर_मसलों_की_मात्रा:-
चार से छः पक्याँ आम, छः से आठ कलि ल्यासण, द्वि हैरी मर्च (मर्च अपण तरफ से घटे-बढे सकदन), एक छुटी चम्मच पिस्यूँ धणिया, एक छुटी चम्मच पिस्यूँ जीरु, अद्दा छुटी चम्मच पीसिं हल्दी, लूण स्वाद अनुसार, चार से छः चम्मच चिनी।
#तड़का:- सबूत जीरु, सौंफ, द्वि हैरी इलेची, चार चम्मच सरसों तेल।
#बणाण_की_विधि:- सबसे पैली सब्बि आम थें छिली ल्या अर ल्यासण थें म्वाट-म्वाट कूट ल्या। अब एक कढ़े मा सरसों तेल डाळी क गरम करि की सब्बि तुड़का डाळ ल्या, तुड़का कु चटकण बाद आम डाळी द्वि मिन्ट तक पका वेक बाद सब्बि मसल डाळी क द्वि मिन्ट तक और पकावा फिर एक से डेढ़ गिलास पाणी डाळी 10 मिन्ट तक पकावा।
ल्या तैयार च आप पक्याँ आम कु साग। अब ये थें आप रुट्टी अर भात क दगड़ खै सकदन।


Bhishma Kukreti

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 18,808
  • Karma: +22/-1
पट्यूड़/ पातरा ( कुमाऊंनी)

सुमीता प्रवीण
-
9 पात गाबाक
आधु किलो बेसण
हल्द,लूंण, लाल खुश्याणि, चिन (शक्कर)सवाद हिसाबेल
तीन डाड़ मूंगफली तेल
एक लिम्बू
राई, सफेद तिल बघार लीजि
तरिक
गाबाक पातन कें भली के साफ, ध्वे सूखा भेर राख दियो। बेसण में एक डाढ तेल, हल्द,लूंण, लाल खुश्याणि,चिन, लिम्बू डाल भेर खूब भली के मिस ल्यो। ज्यादा पतव झन बनाया। लापसी जस वीक टेक्स्चर हुन चैं। ठुल्ली थाय उल्ट कर भेर गाबाक पातन कें ले उल्ट कर राखो।अब वीमे बेसणक घोल भली के लपटा दियो वी मथोल में दोहर पात धरो। वीमे ले उसीके घोल लगावो। तिहर पात ले उसी के धर भेर घोल लगावो। सब्ब तरफ बेटी घोल लगा भेर गोल गोल मोड़ो। छलनी में तेल चुपड़ भेर उमे तीन -तीन कर बणाई हुई पट्यूड़ कें धरो। अब गर्म पाणिक डेक में भाप लगा भेर 15 मिनिट तलक ऊश्यूंण दियो। ठंड कर भेर गोल गोल काट लियो। तेल गरम करो वीमे राई, तिलक बधार करो। अब कटि हुई पट्यूड़न में डाल भेर भली के हिला ल्यो ताकि बघार भली के सबन में लाग जावो। क्वे लोग तेल में तल भेर ले खनी
नोट- पट्यूड़ पहाड़ में थोड़ अलग रीतेल बन्युनि मश्याल में फेर हुन्छ। पर यो तरीक ले भल हुन्छ। गौं में चौमास में हुनि पर शहरों में हमेशा पाई जनि।


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22