उसयां बुखण / उबाले दालों का चबेना
गढवाली पारम्परिक भोजन
-
गिरीश ढौंडियाल
-
मुख्य सामग्री वस्तु- लोबिया, मुंगरी, चना, तोर गहत।
जीरा, प्याज, टमाटर, तेल, अदरक, लहसन, नमक, एक निम्बू, हैरी अर लाल मर्चा अर पाणी।
ये सब व्हाला तब ही बूखणा बण सकदीं।
बणाना का वास्ता गैस।
विधि
सबसे पैलि कुकर में सब बूखणा धवेइ के डाल के, पाणी डालिक अर गैस जला के 3-4 सीटी बजण दिणी।
जब तक सीटी बजली अर कुकर ठन्दू व्हालु तब तक प्याज, टमाटर, अदरक, लहसण, हैरी मर्चा बारीक काट दिणी।
एक कढ़ाई मां तेल गरम कन, जीरा डालिक तड़कना का बाद वे मां प्याज सुनहरा हूणा तक भुजणु रैण। तब अदरक, लसन डाल दिणी। थोड़ी देर बाद टमाटर डाल दिणी। जब सब मसाला भुने जाल तब कुकर मा बटे उजयां बुखाणा ये मसाला मां डाल दिणी। बुखाणा घोटणा नि छीं।नमक, लाल अर हैरी मर्चा स्वादानुसार दलण चंदीं।
परोसणा से पैलि एक निम्बू निचोड़न, काटिक थोड़ा हारु धनिया बुबरा दीण।
समय 20 मिनट।
लयावा बुखाणा खाणा खुण तैयार छीं।